Alles wat je moet weten over een ICSI-behandeling

Bij sommige mannen heeft het zaadvocht weinig zaadcellen, of zijn de zaadcellen niet in staat om een eicel te bevruchten. Een ICSI-behandeling kan een oplossing bieden.

Wat is het verschil tussen ICSI en IVF?

ICSI staat voor Intracytoplasmatische sperma-injectie en is een meer gespecialiseerde vorm van IVF. Bij een IVF-behandeling brengen ze de zaadcellen bij de eicellen, en krijgen die zo allemaal de kans om de eicel zelf te bevruchten. Bij ICSI kiest het medisch personeel de beste zaadcellen en brengen ze die zelf in de eicel in.

Hoe ziet de procedure eruit?

Stimulatie

De verschillende fasen in het proces lopen nagenoeg hetzelfde als bij IVF. De behandeling start met een hormonale kuur waardoor het mogelijk wordt om de natuurlijke menstruatiecyclus tijdelijk te vervangen door een medisch gecontroleerde cyclus. In je buik spuit je hormoonpreparaten in die de werking van het Follikel Stimulerend Hormoon opdrijven. Dat zorgt ervoor dat er meerdere eicellen tegelijkertijd rijpen in de eierstokken. De duur van de behandeling is afhankelijk van hoe snel de follikels rijpen. Na een tiental dagen zijn de follikels meestal groot genoeg en krijg je nog een injectie met hCG toegediend voor de finale rijping van de eicellen. 36 uur later, vlak voor de eisprong, volgt de eicelpunctie.

Eicelpunctie

De gynaecoloog brengt een fijne, holle naald in je vagina, waarmee hij voorzichtig de rijpe eicellen aanprikt, opzuigt en op die manier verzamelt. De ingreep neemt een klein halfuurtje in beslag en gebeurt in het ziekenhuis onder plaatselijke verdoving. Je mag de dag zelf nog het ziekenhuis verlaten. Diezelfde dag brengt de gynaecoloog een spermastaal binnen in het laboratorium. Met behulp van een microscoop selecteert het medisch personeel de meest beweeglijke en actiefste zaadcel, die wordt opgezogen met een klein pipetje. Daarna injecteert men met een fijne naald de zaadcel rechtstreeks in de eicel in een laboschaaltje. Let wel, er kunnen meerdere eicellen bevrucht worden, maar daarvoor wordt telkens maar één zaadcel gebruikt.

Terugplaatsing

Bij een succesvolle bevruchting wordt na enkele dagen minstens één embryo terug in de baarmoeder geplaatst. Dat gebeurt met een heel fijne katheter die via de baarmoederhals tot in de baarmoederholte wordt gebracht. Ook die behandeling gebeurt in het ziekenhuis. Aangezien ze volledig pijnloos is, is verdoving niet nodig. Je mag erna ook onmiddellijk naar huis. Vermijd wel de eerste dagen sport, zware inspanningen, stoombaden en sauna’s. Ondertussen zorgt een progesteronbehandeling ervoor dat je baarmoederslijmvlies in optimale conditie blijft, zodat de embryo zich goed kan innestelen. Vanaf 2 weken na de embryotransfer kan een zwangerschapstest aangeven dat je in verwachting bent.

Soms worden ook twee of zelfs meer embryo’s teruggeplaatst in één keer, afhankelijk van je leeftijd en het aantal pogingen dat je achter de rug hebt. Eventuele andere embryo’s kunnen ingevroren en ontdooid worden voor een nieuwe poging.

Wat zijn de slaagkansen van ICSI?

De slaagkans van een ICSI-behandeling bedraagt ongeveer 75 %. Gemiddeld zijn daar drie cycli voor nodig, maar elk geval is uniek. Het is dus raadzaam om je dokter te raadplegen voor een zo goed mogelijke inschatting. Uiteraard zijn er ook veel factoren die de kans op succes kunnen beïnvloeden. Zo rook en drink je tijdens je behandeling beter niet. Doe je dat wel, kan het wel twee à drie keer zo lang duren om zwanger te worden. Vrouwen met overgewicht hebben een grotere kans op complicaties, daarom heb je ook baat bij een goede conditie en een gezonde levensstijl.

Hoeveel kost ICSI?

Tot de leeftijd van 43 jaar worden de kosten van maximaal zes cycli terugbetaald. Het ziekenfonds neemt de laboratoriumkosten en de stimulatiemedicatie volledig voor zijn rekening. De patiënt betaalt enkel het remgeld voor de medische prestaties. Zonder de tussenkomst van het ziekenfonds kost een dergelijke behandeling tussen 5000 en 6000 euro.

Lees ook:
Alles wat je moet weten over kunstmatige inseminatie (IUI)
Alles wat je moet weten over IVF
Getuigenis: “Ik had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap”
Vruchtbaarheidsproblemen: alomtegenwoordig maar nog steeds taboe
Sven werd papa dankzij eiceldonatie

Bronnen:
https://www.uzleuven.be
https://www.uza.be
http://www.brusselsivf.be

Auteur: Axelle Brants

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over een ICSI-behandeling
Sluiten