Hoe weet je of je zwanger bent van een tweeling?

Zitten er tweelingen in de familie? Of ben je echt héél erg misselijk en moe en mag je pas over enkele weken bij de gynaecoloog langs voor een eerste echo? Dan zit je waarschijnlijk te popelen om te ontdekken of er één of twee (of meer?) kindjes in je buik zitten.

Kan je aan de symptomen zien of je zwanger bent van een tweeling?

Bij het begin van een meerlingzwangerschap (tweeling, drieling of meer) zijn de allereerste zwangerschapsverschijnselen dezelfde als bij een zogenaamde enkelvoudige zwangerschap (met slechts één embryo): misselijkheid, braken, uitblijven van de menstruatie, veranderingen van de tepelhof van de borst, gevoel van zwaarte in de onderbuik, kortademigheid, intense vermoeidheid… In het geval van een meerlingzwangerschap kan het zijn dat die symptomen intenser aanwezig zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Je kan dus niet afgaan op symptomen om te weten te komen of je zwanger bent van een tweeling.

Lees ook: 2 manieren om je voorziene bevallingsdatum uit te rekenen

Is je buik in het begin van een tweelingzwangerschap dikker?

Een dikke buik aan het begin van een zwangerschap doet vaak vermoeden dat het om een meerling gaat. Soms zijn het de mensen om je heen die je die hint geven: “Het is zeker een tweeling!”. Vóór 12 weken zijn de embryo’s en de baarmoeder echter te klein om van buitenaf te kunnen concluderen dat er sprake is van twee baby’s. Pas na 12 weken wordt de baarmoeder groter dan bij een ‘normale’ zwangerschap met één baby.

Bovendien hebben mama’s die voor een tweede of derde keer zwanger zijn, sneller een dikke buik, omdat de spieren sneller rekken. Vooral bij vrouwen met een diastase lijkt de buik snel ‘zwanger’.

Lees ook: Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen

Wat zijn de hCG-waarden bij een tweeling of meerling?

De enige echte aanwijzing voor een meerlingzwangerschap zijn de hCG-waarden in het bloed. Het zwangerschapshormoon duikt op in het bloed 8 à 10 dagen na de innesteling, en verdubbelt zich om de twee dagen in de eerste weken van de zwangerschap. Lage waarden, of waarden die niet exponentieel stijgen, kunnen wijzen op een nakend miskraam (al vinden we zwangerschapsverlies een mooier woord) of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, en bij opvallend hoge waarden bestaat de kans dat het een tweeling of meerling is. Hoe hoger de waarden, hoe duidelijker de zwangerschapssymptomen. Dat is dus de reden waarom sommige tweelingmama’s opvallend meer zwangerschapsverschijnselen ervaren. Let wel, het hoge hCG-gehalte kan een aanwijzing zijn, maar biedt nog geen garantie.

In deze tabel zie je een overzicht van de ‘doorsnee’ hCG-waarden. Zijn jouw bloedresultaten afwijkend? Dat is nog geen reden tot paniek. De gynaecoloog of je dokter kan meer uitleg geven.

Echografie: de enige manier om een tweeling- of meerlingzwangerschap te ontdekken

Alleen een vaginale echografie kan je met zekerheid vertellen of je zwanger bent van een tweeling of niet. Een te vroege echografie kan echter wel een embryo ‘missen’, vooral als die zich iets langzamer ontwikkelt dan zijn broertje of zusje. De gynaecoloog zal je waarschijnlijk vragen om een paar dagen later terug te komen om het zeker te weten. Vanaf acht weken zwangerschap ben je 100% zeker hoeveel hartjes er kloppen.

Lees ook:
Wanneer kan je op een echo het geslacht zien?
Alles wat je wil weten over de zwangerschapsecho

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe weet je of je zwanger bent van een tweeling?
Sluiten