FertiPlanner helpt je om gebalanceerd en gelukkig het kinderwenstraject te doorlopen

dossier

Wie beslist om ‘aan kinderen te beginnen’, verwacht vaak snel een positieve zwangerschapstest in handen te hebben, maar in realiteit duurt het gemiddeld een jaar voor het zover is. Met elke negatieve test neemt de radeloosheid toe, waardoor de relatie onder druk kan komen te staan. Soms wordt de onvervulde kinderwens zelfs allesoverheersend. Maar het kan ook anders, zegt Elke Struiwig, fertiliteitarts en gedragscoach.

“Ik zie op de fertiliteitsafdeling van het ziekenhuis waar ik werk veel vrouwen en mannen met een onvervulde kinderwens, die veel stress ervaren, niet gelukkig zijn en onzeker zijn over hun lichaam. Telkens bekroop mij het gevoel dat ik iets moest doen om deze mensen te helpen. Uiteindelijk is in samenwerking met Shanice van LGTDTY, de Fertiplanner ontstaan.”

Wat houdt de FertiPlanner precies in?

“De FertiPlanner is een selfcoaching planner die jou 12 maanden lang ondersteunt in jouw kinderwenstraject. Elke maand werk je aan jouw maanddoelen, wekelijks zet je intenties en dagelijks word je gemotiveerd om iets moois van jouw dag te maken. Daarnaast krijg je ook maandelijks een video-opdracht die jou helpt om met de verschillende aspecten van het kinderwenstraject om te gaan. De modules die in de FertiPlanner aan bod komen, zijn communicatie, ontspanning, zelfzorg, negatieve gedachtes, emoties, relaties, moeilijke situaties en zelfwaardering. De planner kost 34,95 euro en is beschikbaar op deze website.

Was er nood aan zo’n tool die koppels met een kinderwens ondersteunt?

“Naar mijn mening absoluut. Ik zie het kinderwenstraject als een grote berg die je gaat beklimmen. Je weet dat je richting de top moet, maar er is geen pad voor je uitgestippeld. Je kunt jouw oogkleppen opzetten en recht op jouw doel afgaan, maar dan is de kans groot dat je uitgeblust de top zal bereiken. Wat ik verkies, is om het minder steile pad te nemen. Hierdoor heb je de tijd om te genieten en te kijken wat er allemaal om je heen gebeurt. Dus om ook een leven te hebben, naast het kinderwenstraject van jouw partner en jouzelf. In de natuur is het namelijk niet zo dat diegene die het meeste afziet of de meeste tijd aan de kinderwens besteedt, ook daadwerkelijk zwanger zal worden.”

Heb je nu al enkele tips voor wie een kinderwens koestert?

“Wat je kunt doen om jouw zwangerschapskans optimaal te benutten is om regelmatig gemeenschap te hebben in de vruchtbare periode en om een gezonde leefstijl na te streven. Met een gezonde leefstijl bedoel ik: inname van foliumzuur, niet roken, geen drugs nuttigen, alcoholgebruik beperken, streven naar een gezond gewicht, minimaal 30 minuten per dag matig-intensief bewegen en voldoende fruit en groenten eten. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om tijdens het kinderwenstraject leuke activiteiten te ondernemen, en ook om goed voor jezelf en goed voor jouw partner te zorgen.”

Wat zou je willen zeggen aan koppels bij wie zwanger worden niet onmiddellijk lukt?

“Ik hoop vooral dat ze met een positieve mindset het fertiliteitstraject doorlopen. Dat ze weten dat ze er alles aan doen om zwanger te worden. Dat ze weten dat ze een waardevolle en complete man of vrouw zijn, en dat hun lichaam wel perfect is. En vooral dat ze lief mogen zijn voor zichzelf, en mogen genieten van het leven. Wie graag met gelijkgezinden praat, is welkom in de Facebookgroep ‘vruchtbaar door het kinderwenstraject’. Ikzelf ben daar ook te vinden.”

Lees ook:
Getuigenis: Zwanger worden met PCOS
Word je sneller zwanger als je je benen omhoog legt na het vrijen?
Vruchtbaarheidsproblemen: alomtegenwoordig maar nog steeds taboe
LEESTIP. De Roze Prikballon: het IVF-dagboek van Ann De Rocker


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram