Alles wat je moet weten over kunstmatige inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie (IUI) of kunstmatige inseminatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij men de beste zaadcellen in de baarmoeder brengt op het moment van de eisprong. Een IUI-behandeling kan een oplossing zijn wanneer het zaad van ondermaatse kwaliteit is, het baarmoederhalsslijmvlies een barrière vormt voor de zaadcellen of als een zwangerschap uitblijft zonder enige reden. Je kan het zaad van je partner gebruiken maar ook donorsperma behoort tot de mogelijkheden.

Hoe ziet de procedure eruit?

Een IUI-behandeling kan plaatsvinden tijdens een natuurlijke cyclus, je eigen menstruatiecyclus dus. Hierbij worden geen hormonen gebruikt om de groei van follikels te stimuleren en wordt de inseminatie afgestemd op de eigen eisprong. Let wel, dit kan enkel bij een regelmatige cyclus.

Als je geen regelmatige cyclus hebt, dien je jezelf hormonen toe in de vorm van tabletten of onderhuidse injecties om zo een medisch gecontroleerde cyclus te creëren. Door de hormonen wordt de groei van meerdere follikels gestimuleerd waardoor je kans op zwangerschap verhoogt alsook de kans op een meerlingzwangerschap. In dat geval kan de arts ervoor kiezen om net voor de inseminatie follikels weg te prikken tot er maar één overblijft.

Zowel een natuurlijke als gestimuleerde cyclus wordt nauwkeurig opgevolgd. Door middel van echo’s en bloedafnames kan men de groei van de follikels in de gaten houden en ziet men wanneer de vruchtbare periode is aangebroken. Dan is het tijd voor de inseminatie.

Een paar uur voor de inseminatie brengt de man een spermastaal naar het laboratorium, waar ze de beste en meest beweeglijke zaadcellen selecteren. Anderhalf uur later vindt in het ziekenhuis de inseminatie plaats. Een arts brengt een speculum (spreider) in je vagina waarmee de baarmoedermond goed te zien is en schuift een dun slangetje door de baarmoedermond in de baarmoederholte. Het bewerkte sperma komt via het slangetje in je baarmoeder terecht. De ingreep duurt ongeveer tien minuten en is bijna pijnloos, al kan het wel een ongemakkelijk gevoel in de onderbuik geven. Na de behandeling mag je naar huis.

Na de ingreep hoef je geen uitzonderlijke maatregelen te nemen. Als de IUI-behandeling niet gelukt is, krijg je tien tot veertien dagen na de inseminatie je maandstonden. Blijven die uit? Dan kan je zestien dagen na de behandeling een zwangerschapstest uitvoeren.

Wat is de slaagkans van IUI?

Of een IUI-behandeling succesvol is, hangt af van de vruchtbaarheidsproblemen waarmee je kampt. Gemiddeld raakt 10 à 15 % van de vrouwen zwanger. Na zes IUI-behandelingen stijgt het percentage tot ongeveer 50 %. Er zijn een aantal zaken die je onmiddellijk kan toepassen om je slaagkans te verhogen. Stoppen met roken bijvoorbeeld, en ook alcohol kan je beter vermijden, want dat kan de aanmaak van eicellen in de weg staan. Daarnaast heb je ook baat bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Je arts zal je ook aanraden om foliumzuur in te nemen om de groei te ondersteunen.

Hoeveel kost IUI?

Tot en met de leeftijd van 43 jaar neemt het ziekenfonds het grootste deel van de kosten op zich. De patiënt betaalt enkel het remgeld. Ook de hormooninjecties worden t.e.m. zes cycli vergoed.

Lees ook:
Alles wat je moet weten over IVF
Alles wat je moet weten over een ICSI-behandeling
Hoe kan je een miskraam herkennen?
Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen
Vruchtbaarheidsproblemen: alomtegenwoordig maar nog steeds taboe
Sven werd papa dankzij eiceldonatie

Bronnen:
www.uzleuven.be
www.brusselsivf.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over kunstmatige inseminatie (IUI)
Sluiten