Alles wat je moet weten over IVF

IVF is de afkorting van in-vitrofertilisatie, wat ook weleens proefbuisbevruchting wordt genoemd. Normaal gesproken vindt de bevruchting plaats in de eileider van de vrouw, maar bij ivf gebeurt de bevruchting buiten het lichaam, in een glazen petrischaaltje in het laboratorium.

Hoe ziet de procedure eruit?

Stimulatie

Het proces verloopt in verschillende fasen. Allereerst vervangt een medisch gecontroleerde menstruatie je natuurlijke cyclus. Het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH), dat meestal rechtstreeks in de buik wordt ingespoten, zorgt ervoor dat verschillende eicellen zich ontwikkelen in je eierstokken. De duur van die behandeling hangt af van hoe snel de follikels rijpen. Als de follikels groot genoeg zijn, meestal na een tiental dagen, krijg je een injectie met hCG toegediend voor de finale rijping van de eicellen. 36 uur later, vlak voor de eisprong, volgt de eicelpunctie.

Eicelpunctie

Daarbij worden de rijpe eicellen met een ultradunne, holle naald aangeprikt en verzameld. Die zogenaamde ‘pick-up’ duurt maar een klein half uurtje, maar moet wel in het ziekenhuis gebeuren, onder plaatselijke verdoving. Je mag de dag zelf nog het ziekenhuis verlaten. Diezelfde dag brengt de man een spermastaal binnen, waarvan de actiefste zaadcellen worden geselecteerd.

Terugplaatsing

Vervolgens worden de verzamelde eicellen van de vrouw met heel wat zaadcellen van de man samengebracht in afzonderlijke laboschaaltjes. Zo hoopt men dat minstens één zaadcel erin slaagt om een eicel te bevruchten, zoals dat normaal zou gebeuren in de eileider. Als alles goed verloopt, is er na enkele dagen minstens één embryo klaar om teruggeplaatst te worden in de baarmoeder. Dat gebeurt met een heel fijne katheter die via de baarmoederhals tot in de baarmoederholte wordt gebracht. Ook die behandeling gebeurt in het ziekenhuis, maar aangezien het volledig pijnloos is, is er geen verdoving nodig. Je mag erna onmiddellijk naar huis. Vermijd wel de eerste dagen sport, zware inspanningen, stoombaden en sauna’s. Ondertussen zorgt een progesteronbehandeling ervoor dat je baarmoederslijmvlies in optimale conditie blijft, zodat de embryo zich goed kan innestelen. Vanaf 2 weken na de embryotransfer kan een zwangerschapstest aangeven dat je in verwachting bent.

Soms worden ook twee (of zelfs meer) embryo’s teruggeplaatst in één keer, afhankelijk van je leeftijd en het aantal pogingen dat je achter de rug hebt. Eventuele andere embryo’s kunnen ingevroren en ontdooid worden voor een nieuwe poging.

Wat is de slaagkans van IVF?

Cijfers tonen aan dat de slaagkans voor IVF-behandelingen tussen de 20 en 50 % ligt. Let wel, elk geval is uniek. Om te weten hoe succesvol jouw behandeling is, laat je je begeleidende arts best een inschatting maken. Er zijn wel enkele zaken die je kan doen om de slaagkans te verhogen. Zo rook en drink je bijvoorbeeld beter niet, en kan je beter een gezond en evenwichtig voedingspatroon aanhouden. Vrouwen die een IVF-behandeling ondergaan, hebben er baat bij om al onmiddellijk foliumzuurpillen te slikken.

Hoeveel kost IVF?

Normaal gezien neemt het ziekenfonds een groot deel van de kosten voor zich. Tot en met de leeftijd van 43 jaar, krijg je zes IVF-behandelingen terugbetaald. Je betaalt enkel remgeld voor de medicatie en medische prestaties, wat neerkomt op zo’n 500 euro per poging. Zonder tussenkomst van het ziekenfonds, komt het op 5000 à 6000 euro per keer.

Lees ook:
Alles wat je moet weten over een ICSI-behandeling
Alles wat je moet weten over kunstmatige inseminatie (IUI)

Bronnen:
www.brusselsivf.be
www.uzgent.be
www.parentia.be
www.uza.be

Auteur: Axelle Brants

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over IVF
Sluiten