Baby 8 Jan 2021 Sofie Van Rossom

FAQ’s over COVID-19 en het coronavaccin bij kinderen

In tegenstelling tot wat eerst werd gedacht, zijn kinderen wel vatbaar voor corona, maar ze worden er niet of nauwelijks ziek van. Aangezien ze drager kunnen zijn en zo anderen kunnen besmetten, is het toch belangrijk om waakzaam te zijn en de maatregelen strikt te volgen.

Corona / COVID-19 bij kinderen

Wat zijn de symptomen van een besmetting met COVID-19 bij kinderen?

De belangrijkste symptomen zijn koorts (+38 graden), hoesten en ademhalingsmoeilijkheden, maar ook spierpijn, vermoeidheid, neusverkoudheid, keelpijn, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, waterige diarree en acute verwardheid kunnen wijzen op een infectie met COVID-19 of een ander virus. Let wel, bij baby’s en kinderen onder de 12 jaar volstaat enkel koorts zonder duidelijke oorzaak om de diagnose van COVID-19 te overwegen tijdens deze epidemie.

Wanneer moet je kind in quarantaine of isolatie?

10 dagen na nauw contact met iemand die besmet is met het coronavirus, mag je kindje terug naar school of de opvang. Heeft een gezinslid positief getest? Dan mag je kind pas naar school of de opvang 10 dagen na het einde van de thuisisolatie.

Vraag je je af of jouw kind getest moet worden of al dan niet naar school of opvang mag? Dan biedt deze chart duidelijkheid.

Wat als je denkt dat je kind besmet is met het coronavirus?

Bij een vermoeden, contacteer je best een kinderarts of huisarts om indien nodig een coronatest in te plannen. Dat is dezelfde test als bij volwassenen. Bij een negatieve test hoeft je kindje niet in quarantaine te blijven, tenzij het nodig is om nog even uit te zieken. Bij een positieve test moet hij minstens 7 dagen in thuisisolatie.

Kan een corona-infectie een nieuwe kinderziekte veroorzaken?

Bij enkele kinderen uit verschillende landen is een ziekte vastgesteld die lijkt op een toxic shock syndroom of de ziekte van Kawasaki. ‘PIMS-TS’ luidt de wetenschappelijke naam, wat staat voor Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome – Toxic Shock. Of de aandoening gelinkt is aan COVID-19 wordt nog verder onderzocht, maar de kans bestaat. Symptomen van PIMS-TS zijn onder andere koorts, buikpijn en hart- en longproblemen. Bij ongerustheid kan je altijd een arts raadplegen.

Wanneer wordt een kinderopvang of kleuterklas gesloten?

Een crèche, onthaalouder of kinderopvang moet enkel sluiten als een lid van het zorgpersoneel/leerkracht positief test op COVID-19, of als er twee bevestigde gevallen van COVID-19 zijn onder kinderen in dezelfde bubbel in de kinderopvang, of in dezelfde kleuterklas waarbij de besmetting vermoedelijk in de kinderopvang of kleuterklas gebeurde. Omdat de kinderen niet getest worden in zo’n geval, moeten ze tien dagen in quarantaine. Pas als ze symptomen vertonen, volgt een test.

Coronavaccin voor kinderen

Is er al een coronavaccin voor kinderen?

De veiligheid en werkzaamheid van coronavaccins bij kinderen is nog onvoldoende onderzocht, dus worden COVID-19-vaccins momenteel niet routinematig aanbevolen voor kinderen en jongeren onder de 16 jaar. Hetzelfde geldt trouwens voor zwangere vrouwen. 

Komt er nog een coronavaccin voor kinderen?

De American Academy of Pediatricians (AAP) is wel vragende partij voor een vaccin voor kinderen. Eind november vorig jaar richtte de organisatie zich in een persbericht specifiek tot de laboratoria: “Als we kinderen niet snel in klinische proeven opnemen, zal er een aanzienlijke vertraging ontstaan in de toegang van de jongste kinderen tot potentieel levensreddende vaccins. Dat is onaanvaardbaar” aldus Sally Goza, voorzitter van de AAP. Yvonne Maldonado van het AAP-comité voor besmettelijke ziekten, voegt er nog dit aan toe: “Om de verspreiding van het virus te beperken en de pandemie onder controle te houden, evenals voor hun eigen veiligheid, is het zelfs cruciaal dat kinderen worden opgenomen in het nationale immunisatieprogramma.”

Lees ook:
FAQ’s over het coronavaccin bij zwanger worden, zwangere vrouwen en borstvoeding
Alles over het coronavirus
Gedicht: voor de lockdownbabies
Bevallen tijdens de coronacrisis, mama Nathalie vertelt
Inge vertelt hoe het voelt om onthaalmama te zijn tijdens corona
Bevallen in volle coronacrisis: over besmetting, borstvoeding, bevalling en kraambezoek

Bronnen:
www.kindengezin.be
www.opgroeien.be
www.ecdc.europa.eu
https://gbs-vbs.org
https://covid-19.sciensano.be
www.comirnatyeducation.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
FAQ’s over COVID-19 en het coronavaccin bij kinderen
Sluiten