Bevallen in volle coronacrisis: over besmetting, borstvoeding, bevalling en kraambezoek

Kijk je uit naar de komst van je kleintje, maar ben je toch ook bezorgd om een baby ter wereld te brengen in volle coronacrisis? Begrijpelijk, maar misschien kan deze info je wat geruststellen.

Lopen zwangere vrouwen meer kans op besmetting?

Op de website van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is het antwoord klaar en duidelijk: “We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.” Meer info over hoe je kan zorgen dat je een besmetting voorkomt, kan je lezen in dit artikel.

Als ik tijdens mijn zwangerschap besmet raak met het coronavirus, loop ik dan het risico om mijn baby te besmetten?

Universiteit Gent meldt dat het virus niet via de placenta wordt overgedragen. Een COVID-19-infectie bij de moeder zal dus geen afwijkingen bij de foetus veroorzaken en de baby zal bij de geboorte niet besmet zijn met het coronavirus.

Als je als zwangere vrouw besmet raakt, loop je dezelfde risico’s als wanneer je griep of een andere infectie zou krijgen. Aangezien maar weinig medicijnen toegelaten zijn voor zwangere vrouwen, komen de symptomen bij jou net iets harder aan: ademhalingsproblemen en koorts. Het belangrijkste is dat je je lichaamstemperatuur kan laten zakken met paracetamol, want heel hoge koorts kan weeën veroorzaken en dus een voortijdige bevalling uitlokken.

Wat als ik het coronavirus heb op het moment van de bevalling?

Het is mogelijk dat je het Covid-19-virus doorgeeft aan je baby tijdens de bevalling. Preventie is dus van cruciaal belang. Heel veel onderzoeken lopen nog, dus is het te vroeg om specifieke, wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen uit te vaardigen, maar elk ziekenhuis heeft wel eigen voorzorgsmaatregelen getroffen. Sowieso zullen jouw gynaecoloog en vroedvrouw jouw gezondheidssituatie en persoonlijke gegevens (leeftijd bijvoorbeeld) in acht nemen om je bevalling optimaal te kunnen begeleiden.

In de verloskamer wordt het medisch personeel tot een minimum beperkt, om verspreiding in het ziekenhuis te voorkomen. In het geval van een keizersnede zal natuurlijk wel iedereen aanwezig zijn die aanwezig móet zijn om je kindje veilig ter wereld te brengen.

Is borstvoeding geven gevaarlijk voor je baby?

Het virus verspreidt zich vooral via heel kleine druppeltjes die vrijkomen als iemand niest of hoest, net zoals bij een doorsnee griep of verkoudheid. Bij Sars, de grote broer van Covid-19, zijn de bacteriën nooit aangetroffen in moedermelk. Er zijn geen onderzoeken die het bewijzen, maar wetenschappers hebben alle redenen om te besluiten dat ook in tijden van corona borstvoeding geven absoluut geen kwaad kan. Zo geef je je kindje zelfs de beste start. Eventueel kan je melk afkolven, zodat je baby het rijke colostrum toch binnenkrijgt. Bovendien kan je dan de borstvoeding voortzetten van zodra je weer op de been bent. In elk geval is een goede hygiëne heel belangrijk. Was zelf geregeld je handen, draag indien mogelijk een mondmasker tijdens de borstvoeding en als je afkolft kan je het materiaal beter grondig reinigen.

Lees ook:
Hoogzwanger ten tijde van het coronavirus. Mama Wenke vertelt.
Hoe beleef je je kraamtijd tijdens de coronacrisis? Mama Nathalie vertelt. 

Bronnen:
www.cdc.gov
www.ggolfb.be
www.pediatre-online.fr
www.vrt.be
www.uzgent.be

Zwanger zijn, bevallen en kindjes grootbrengen, is een hele belevenis en elk een uitdaging op zich, maar de coronacrisis maakt het er niet makkelijker op. In de Facebookgroep ‘Zwanger/mama tijdens corona’ is er plaats voor verhalen, getuigenissen, relevante informatie en een portie fun. Zie je ergens iets dat andere mama’s ook moeten zien? Post het! Zo delen we zorgen en twijfels, een lach en een traan… Mama’s voor mama’s, #samentegencorona

 

 

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Bevallen in volle coronacrisis: over besmetting, borstvoeding, bevalling en kraambezoek
Sluiten