Hoe is het om onthaalmama te zijn ten tijde van het coronavirus? Inge vertelt.

Veel onthaalmama’s moesten al sluiten, omdat iedereen thuisopvang regelt sinds de quarantainemaatregel. Inge uit het Limburgse Heers verwelkomt normaal dagelijks zeven kindjes, maar ook daar is het de laatste weken een pak stiller.

“Sinds midden maart komen er nog vier, en deze week zelfs twee. De ouders werken in het onderwijs en houden de twee kindjes nu thuis, maar ik verwacht ze na de paasvakantie terug. De Dienst Kinderopvang heeft eigenlijk liever van niet, omdat ze thuiswerken en in theorie dus zelf voor hun kindje kunnen zorgen, maar ik begrijp dat het niet evident is om digitale lessen te organiseren als er nog een kleintje rondloopt. Bovendien vind ik het niet mijn zaak of die ouders thuis aan het werken zijn of niet. Ouders mogen van mij zelf kiezen wat best is. Uiteindelijk kom ik voortdurend in contact met bacteriën via de kinderen in de opvang. Mijn eerste jaar als onthaalmama was ik bijna voortdurend ziek. De huisdokter zei toen dat het tot anderhalf jaar kon duren voor ik immuun was (lacht). Zij heeft gelijk gekregen, want sindsdien ben ik amper ziek geweest. En dat geldt trouwens ook voor mijn kinderen. Die zijn al volwassen intussen, maar wonen wel nog thuis.”

Zijn er nieuwe regels om zo de kans op besmetting te verkleinen?

“Dat wel. Ik heb afgesproken met de ouders dat ze enkel via de voordeur mogen binnenkomen. Daar staat ook een desinfecterende handgel. In de opvang zelf – we hebben de garage omgebouwd – mag niemand voorbij het hekje. Ook mijn eigen kinderen niet. Zo hou ik de opvangruimte goed afgescheiden van het woongedeelte. Voorlopig werkt het wel op die manier, en eerlijk gezegd maak ik me geen zorgen. Volgens mij maak je meer kans om een besmetting op te lopen als je in een supermarkt inkopen doet. Mijn man werkt bovendien nog elke dag in de bouwsector, hij kan ook iets meebrengen naar huis.”

Door de veiligheidsvoorschriften blijven veel kindjes thuis, is dat een aanslag op jullie loon?

“Wij worden betaald per kindje dat aanwezig is, maar de Dienst Kinderopvang heeft bij de regering een vergoeding geregeld voor de kindjes die afwezig zijn. Die premie ligt natuurlijk lager dan het normale tarief per kind, maar heel veel scheelt het niet. Aangezien we geen eten moeten kopen, vind ik het bedrag eigenlijk zelfs heel fair.”

Jullie stellen het dus eigenlijk relatief goed?

“Ik kan natuurlijk niet voor andere onthaalouders spreken, en bij crèches is het misschien een ander verhaal, maar ik heb me wel goed aangepast aan de situatie denk ik. Sowieso ligt panikeren niet echt in mijn aard. Ik zie onthaalouder bovendien ook een beetje als een ‘zorgberoep’. Iemand die verpleegster is, weet ook dat er een kans is dat ze in contact komt met het virus, maar dat houdt haar toch ook niet tegen?”

 

Lees ook:
Hoe beleef je je kraamtijd ten tijde van het coronavirus? Mama Nathalie vertelt.
Bevallen in volle coronacrisis: over besmetting, borstvoeding, bevalling en kraambezoek
Hoe is het om vroedvrouw te zijn ten tijde van het coronavirus? Uwe Porters vertelt. 
Hoogzwanger ten tijde van het coronavirus. Mama Wenke vertelt.

Zwanger zijn, bevallen en kindjes grootbrengen, is een hele belevenis en elk een uitdaging op zich, maar de coronacrisis maakt het er niet makkelijker op. In de Facebookgroep ‘Zwanger/mama tijdens corona’ is er plaats voor verhalen, getuigenissen, relevante informatie en een portie fun. Zie je ergens iets dat andere mama’s ook moeten zien? Post het! Zo delen we zorgen en twijfels, een lach en een traan… Mama’s voor mama’s, #samentegencorona.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe is het om onthaalmama te zijn ten tijde van het coronavirus? Inge vertelt.
Sluiten