FAQ’s over het coronavaccin bij zwanger worden, zwangere vrouwen en borstvoeding

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is intussen van start gegaan in ons land. Maar wat met zwangere vrouwen: is het coronavaccin voor hen wel veilig? En wat als je borstvoeding geeft? Minimi zocht het uit en geeft een pasklaar antwoord op de meest voorkomende vragen.

Is het vaccin tegen COVID-19 veilig voor zwangere vrouwen?

In België is de regel heel duidelijk: zwangere vrouwen worden (nog) niet gevaccineerd. De huidige onderzoeksgegevens tonen geen veiligheidsproblemen aan voor vaccinatie tijdens de zwangerschap, maar anderzijds is er nog onvoldoende bewijs om een COVID-19-vaccin ook echt aan te raden in zo’n situatie. Heb je gezondheidsproblemen? Dan raadpleeg je best een arts of je gynaecoloog. Het kan zijn dat je dan wel best een vaccin neemt, omdat de voordelen bij jou opwegen tegen de mogelijke risico’s. 

Is het vaccin veilig voor vrouwen die borstvoeding geven?

In een persbericht van de Hoge Gezondheidsraad, dat op 25 januari 2021 werd uitgestuurd, staat: “Ondanks ook hier het gebrek aan beschikbare klinische gegevens, is het onwaarschijnlijk, of zelfs onbestaande, dat er een toxisch effect ontstaat bij zuigelingen die borstvoeding krijgen van een gevaccineerde moeder. Overeenkomstig met de meest recente aanbevelingen van de WHO, heeft de HGR in dit verband geen bijzondere bezorgdheden. Alle vrouwen die borstvoeding geven, kunnen zich dus laten vaccineren en hun borstvoedingsperiode voortzetten zoals zij dat zelf willen.”

Is het vaccin veilig voor vrouwen die zwanger proberen worden?

“De gegevens bij vrouwen zijn beperkt, maar de beschikbare gegevens bij proefdieren tonen geen effect van de vaccinatie op de lopende zwangerschap, noch in de preconceptiefase. De HGR heeft daarom geen bezwaar tegen de systematische vaccinatie van vrouwen van vruchtbare leeftijd die zwanger willen worden. De zwangerschap uitstellen is de meest voorzichtige aanpak, maar indien dit niet gewenst is of niet mogelijk, kan er toch tot vaccinatie worden overgegaan”, dat meldt de Hoge Gezondheidsraad.

“Als er na de eerste vaccinatieprik toch een zwangerschap optreedt, zal de tweede dosis worden toegediend volgens de specifieke risico-batenverhouding van elke individuele klinische situatie. Er zijn momenteel namelijk geen gegevens die wat dit betreft aanleiding geven tot bezorgdheid.”

Heeft het vaccin invloed op vruchtbaarheidsbehandelingen?

Nee, vaccinaties en vruchtbaarheid hebben geen invloed op elkaar. Als je zwanger wil worden via IVF of ICSI kan je best wel overleggen met je gynaecoloog wat een goed moment is voor de coronavaccinatie.

Wat als je ontdekt dat je zwanger bent tijdens de vaccinatie?

Voor een coronavaccin heb je twee dosissen nodig, met drie à vier weken tijd tussenin. De kans bestaat dat je in die periode ontdekt dat je zwanger bent. HGR: “Als er na de eerste vaccinatieprik een zwangerschap optreedt, zal de tweede dosis worden toegediend volgens de specifieke risico-batenverhouding van elke individuele klinische situatie. Er zijn momenteel geen gegevens die wat dit betreft aanleiding geven tot bezorgdheid.”

Betekent het feit dat zwangere vrouwen niet gevaccineerd worden dat het vaccin risicovol is?

De coronavaccins zijn dan wel op kortere termijn geleverd, maar de goedgekeurde COVID-19-vaccins zijn weldegelijk ontwikkeld volgens dezelfde strenge wettelijke vereisten voor farmaceutische kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid als andere geneesmiddelen. Dat dit vaccin na amper een jaar klaar is, komt omdat alle producenten, onderzoekers en overheden er hun prioriteit van maakten. “Bovendien waren de basistechnologieën waarop de vaccins gebouwd worden de voorbije jaren al in ontwikkeling, er moest dus niet vanaf nul begonnen worden. Ten slotte werd ook veel tijd gewonnen, omdat er geen fondsen gezocht moesten worden”, klinkt het bij Zorg en Gezondheid.

Lees ook:
FAQ’s over COVID-19 en het coronavaccin bij kinderen
Alles over het coronavirus
Gedicht: voor de lockdownbabies
Bevallen tijdens de coronacrisis, mama Nathalie vertelt
Inge vertelt hoe het voelt om onthaalmama te zijn tijdens corona
Bevallen in volle coronacrisis: over besmetting, borstvoeding, bevalling en kraambezoek

Bronnen:
www.health.belgium.be
www.info-coronavirus.be
https://covid-19.sciensano.be
www.laatjevaccineren.be
www.rivm.nl

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
FAQ’s over het coronavaccin bij zwanger worden, zwangere vrouwen en borstvoeding
Sluiten