Baby 1 May 2022 Sofie Van Rossom

Voorlezen aan baby’s en peuters: enkele tips

Bij voorlezen denk je misschien spontaan aan het doorbladeren van een prentenboek met je kleuter, maar ook aan baby’s en peuters kan je voorlezen. Bij de kleinsten gaat het natuurlijk nog niet over het vertellen van een verhaal. De hele beleving is belangrijk: gezellig samen zijn, in contact komen met boeken… Logopediste en orthopedagoge Tine Seghers geeft enkele tips.

Voorlezen aan baby’s

Baby’s steken alles in hun mondje, dus ook boekjes. Badboekjes of stoffen boeken kan je gemakkelijk weer reinigen. Ook boeken met contrasten of voelboeken zijn geschikt voor baby’s. Het contact met mama of papa is trouwens veel belangrijker dan wat je vertelt. Speel met je stem, gebruik je intonatie. Geniet met je baby van het moment samen. In dit filmpje zie je hoe je dat doet:

Enkele boekentips om samen met je baby te lezen:

  • Hallo Baby! Lekker spelen. Met dit boek maakt je baby kennis met vormen en zwart-witcontrasten. Dagelijkse thema’s zoals aankleden en eten maken komen aan bod.
  • Knuffelboekje Poes. Dit boekje kan je kleine spruit zelf vasthouden. Hoe voelt het? De zwart-wit-dieren vouwen als een accordeon open.
  • Baby’s knisperboekje. Nog een knisperboekje, deze keer in heldere, contrasterende kleuren.
  • Nijntje aankleedboek. Een zacht boekje met interactieve elementen. Kleed Nijntje aan totdat ze klaar is om met de fiets op pad te gaan!
  • Dit is Gonnie! Buggyboekje. De oranje clip maakt het boekje geschikt om aan je buggy te hangen. Je baby kan met de lintjes spelen en bijten in de hoek van het boek. Ook dat is boeken ontdekken.

Voorlezen aan peuters

Een peuter wilt alles zellef doen, dus ook op ontdekking gaan met boekjes. Aanwijsboekjes, flapboeken, voelboeken, schuifboeken,… allemaal geschikt voor je peuter. Geef de regie uit handen en laat je inspireren door dit filmpje:

Enkele boekentips om samen met je peuter te lezen:

  • Mijn eerste gereedschapskistje. Mooi aanwijsboek waarbij je peuter de voorwerpen ook echt uit het koffertje kan nemen.
  • Vormen. Dat op kunst geen leeftijd bestaat, bewijst dit boekje. Je peuter komt in aanraking met werk van bekende kunstenaars, waaronder Mondriaan.
  • Kleine ezel gaat in bad. Een vertederend verhaal over een kleine ezel die helemaal geen zin heeft om in bad te gaan.
  • Ik help… de brandweer viel bij ons thuis erg in trek. Het lijkt of je echt samen met Finne de brandweervrouw op pad gaat!
  • Rupsje Nooitgenoeg, een klassieker! Het herhalende karakter van het boek valt erg in trek bij jonge lezertjes.

Lees ook:
Taalontwikkeling: van babybrabbels tot volzinnen
Communiceren met je kindje via babygebaren, hoe werkt dat?
Waarom spelen met je baby zo belangrijk is
Taalontwikkeling van kindjes stimuleren bij dagelijkse routines
Zo wakker je interesse aan voor boekjes

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Voorlezen aan baby’s en peuters: enkele tips
Sluiten