Communiceren met je kindje via babygebaren, hoe werkt dat?

Gebarenstem_2023.jpg

boeken-interviews

Soms is het moeilijk om te weten wat een baby’tje wil zeggen en omgekeerd is het voor een baby moeilijk om aan te tonen wat hij of zij wil. Maar daar kunnen babygebaren bij helpen. Wij spraken met Justine Aerts, babygebarendocent bij Gebarenstem Vlaanderen.

Wat houdt de methodiek van baby- en kindergebaren precies in?

"We praten eigenlijk zoals we normaal praten tegen baby’tjes, maar gaan de essentie van onze boodschap ondersteunen met een gebaar uit de officiële Vlaamse gebarentaal. Dus wanneer ik bijvoorbeeld aan mijn zoontje vraag: ‘Waar is de kat?’, dan spreek ik de zin uit, en ondertussen beeld ik het woord kat uit."

De babygebarenmethode is in de jaren ’80 ontstaan in Amerika door Joseph Garcia, een gebarentolk die veel tijd spendeerde met dove vrienden. Na een tijdje merkte hij op dat de kinderen van die vrienden veel sneller in communicatie traden met hun ouders aan de hand van gebaren, dan zijn horende vrienden en hun kinderen. Hij introduceerde de gebaren ook bij horende gezinnen met kleine kinderen, mét resultaat. Zo is het babygebarenprogramma ontstaan.

Vanaf welke leeftijd kan je zo ‘communiceren’ met je baby?

"Rond zes maanden is de ideale leeftijd om ermee te starten, omdat ze dan zeer ontvankelijk zijn voor nieuwe informatie. Op die leeftijd beginnen kinderen verbanden te leggen tussen hetgeen ze zien en hetgeen we zeggen. Ze beginnen dus met andere woorden te begrijpen wat we bedoelen met hetgeen we zeggen. Als je bij een leeftijd van zes maand begint met het gebruik van babygebaren kan je tussen de acht en tien maand een eerste gebaar terug verwachten. Een baby van die leeftijd ondergaat namelijk een enorme ontwikkeling en groei. Ze worden mobieler, ontdekken de wereld… Het kan dus goed zijn dat de fysieke sprong alle focus vraagt, om daarna dan weer mentaal een stap vooruit te zetten, met de taalontwikkeling. Op latere leeftijd kan je ook zeker nog starten, het teruggebaren zal dan sneller komen."

Sommige ouders zijn ongerust dat de spraakontwikkeling later op gang komt door het gebruik van babygebaren. Is dat het geval? 

"Nee. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het gebruik van babygebaren de spraak bevordert, omdat kinderen zo al veel vroeger met taal bezig zijn. Bovendien weet je als ouder meestal niet wat ze willen zeggen met ‘ka’, maar als ze daarbij het gebaar voor kat uitbeelden wél. Zo kan je ze net nog meer stimuleren om te gaan spreken. Door de gebaren kunnen kinderen zelf ook aangeven waar ze aan denken en wat ze willen doen, lang voor ze de woorden in kwestie zelf kunnen uitspreken. Op die manier in communicatie treden met je kind schept ook een band, omdat je echt naar elkaar kijkt terwijl je communiceert. Je kindje zal heel goed weten dat die boodschap speciaal voor hem of haar bedoeld is."

Kunnen ouders die het willen proberen thuis zelf aan de slag?

"De oprichtster van Gebarenstem in Nederland, Lissa Zeviar, schreef een boek waarin de baby- en kindergebarenmethode staat uitgelegd en bovendien een gebarenwoordenboek bevat, zodat gezinnen zelf aan de slag kunnen gaan, maar uit ervaring weten we dat veel ouders graag meer ondersteuning hebben. Daarom ontwikkelden we met Gebarenstem trajecten voor ouders en voor de kinderopvang, waar ze de methodiek uitgebreid aangeleerd krijgen - 50 gebaren – en ondersteuning krijgen bij de implementatie ervan. Door de groep blijven ze gemotiveerd, omdat ze hun ervaringen kunnen uitwisselen. Daarnaast geven we met het Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK) ook vormingen waarin we kort de methodiek uitleggen en twaalf babygebaren meegeven die ze al kunnen inlassen. Iedereen is daar welkom."

Info
www.gebarenstem.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram