Baby 3 Aug 2020 Sofie Van Rossom

Zo kan je de taalontwikkeling van je kindje stimuleren tijdens dagelijkse routines

Wil je de taalontwikkeling van je zoon of dochter een boost geven? Daarvoor hoef je geen dure taalspellen te kopen. Elke situatie in huis biedt leerkansen. Logopediste en orthopedagoge Tine Seghers geeft alvast enkele voorbeelden.

Taalstimulatie bij dagelijkse routines

In bad
Zit je kind in bad? Neem even de tijd om de lichaamsdelen te benoemen die je wilt wassen. “Nu de buik wassen, nu de rug wassen…”. Tegenstellingen zoals nat en droog kan je ook inoefenen in deze situatie. “Kijk, nu ben je helemaal nat, nat van het water!” En wanneer je je kind afdroogt: “Deze arm is nu droog, dit been is nu droog, nu ben je helemaal droog!” Weet dat kinderen woorden minstens 7 keer moeten horen alvorens ze die in hun hoofdje opslaan. Herhaling is dus echt een must.

In de keuken
Benoem wat je aan het doen bent, bijvoorbeeld een boterham smeren of een appel schillen en bied dan de boterham of de appel in stukjes aan. Laat je kindje eerst aan jou tonen dat hij of zij nog meer wil. Zo leert je kind dat communicatie een functie heeft.

Heeft je kindje gemorst? Kuis het dan niet meteen op, maar wacht op reactie van je kindje en geef met taal aan wat je doet: “Oh, nu is je sapje gevallen en is de vloer helemaal vuil. Mama zal het opkuisen.”

Bij gevoelens
Ook gevoelens mag je al benoemen bij jonge kinderen. Valt de toren van je kind om? Snel dan niet meteen toe om hem opnieuw te maken. Wacht even af hoe je kind hierop reageert en speel hierop in. “Nu ben je geschrokken hé, de toren viel plots naar beneden.” Of “Wat een groot verdriet, nu is je toren stuk.” Wacht daarna tot je kind vráagt of je de toren opnieuw kan (helpen) maken, door je bijvoorbeeld vragend aan te kijken of door een blokje te pakken en dit aan jou te geven.

Lees ook:
Taalontwikkeling: van babybrabbels tot volzinnen
Communiceren met je kindje via babygebaren, hoe werkt dat?
Waarom spelen met je baby zo belangrijk is

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zo kan je de taalontwikkeling van je kindje stimuleren tijdens dagelijkse routines
Sluiten