Taalontwikkeling: van babybrabbels tot volzinnen

dossier Waarom zijn babybrabbels zo belangrijk? Wanneer mag je de eerste woordjes verwachten? En is het normaal dat jouw kindje minder mondig is dan z’n vriendje uit de klas? Logopediste Jolanke De Graeve overloopt samen met ons hoe de taalontwikkeling bij kinderen verloopt. “Kinderen leren taal door taal te horen. Daarom is het belangrijk om van bij de geboorte met je baby te gaan praten. Zo geef je hen het voorbeeld en stimuleert hen dat om ook te gaan communiceren met jou.”

Babybrabbels

“Kleine baby’s communiceren nog niet met taal, maar wel al door oogcontact te maken, door naar je te lachen, door geluiden te maken. Reageer hierop, ook al begrijp je hen niet. Maak er een echt ‘gesprekje’ van, zo leren zij dat ze met taal in contact kunnen komen met jou. Het brabbelen van baby’s is trouwens een belangrijke voorloper van de echte taal. Zo verkennen zij de mogelijkheden van hun mond en de spieren die nodig zijn om te leren praten. Baby’s beginnen dit te doen rond de leeftijd van 4 maanden. De brabbels evolueren dan stilaan naar de eerste woorden, die meestal beginnen te verschijnen rond de leeftijd van 1 jaar.”

De eerste woordjes

“De eerste woordjes zijn vaak papa (sorry mama’s), bumba,… omdat deze klanken het gemakkelijkste geproduceerd worden. Kinderen hebben immers niet van bij de start van het praten een perfecte articulatie. Beetje bij beetje leren ze klank per klank bij in een specifieke volgorde. Moeilijke klanken zoals de s, sch en r leren ze vaak maar rond de leeftijd van 5 jaar.”

Volzinnen

“Van zodra de woordenschat van de kinderen begint uit te breiden, beginnen ze woorden met elkaar te combineren (mama auto, baby slapen, …). Dit evolueert dan beetje bij beetje tot ‘echte’ zinnen. Op de leeftijd van 4 jaar moet een kind zich verstaanbaar kunnen maken tegenover een vreemd persoon. Indien dit niet het geval is, of je maakt je zorgen over de taalontwikkeling van je kindje kan je altijd contact opnemen met een logopedist. Die kan na een kort onderzoekje of screening tips meegeven om de taal van je kindje te stimuleren of in overleg met jou besluiten om therapie op te starten.”

Finetunen

“Het grootste deel van de taalontwikkeling is afgerond op de leeftijd van 5 jaar. Daarna blijven de kinderen echter nog wel verder woordenschat ontwikkelen en bouwen ze nog verder aan de complexiteit van de zinnen die ze zeggen. Ook hun communicatievaardigheden blijven verder ontwikkelen (zwijgen als de andere praat bijvoorbeeld). De vooruitgang na 5 jaar is echter veel minder spectaculair.”

Elk kind is uniek

“Elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo. Jongens ontwikkelen taal over het algemeen iets trager dan meisjes. Maar ook binnen hetzelfde geslacht kan er een groot verschil bestaan. Wanneer kinderen in een ander domein aan het ontwikkelen zijn (motorisch bijvoorbeeld), kan de taalontwikkeling even ‘op pauze’ staan, maar panikeren hoeft niet, die inhaalbeweging komt er wel.” Als logopediste begeleidt Jolanke sinds 2006 kinderen met ontwikkelingsproblemen (leerproblemen, taalproblemen, articulatieproblemen, …). Zij maakt ook deel uit van het team bij Atlass, specifiek voor de diagnostiek van taal- en leerproblemen. Lees ook: Communiceren met je kindje via babygebaren, hoe werkt dat? 7 tips om je peuter snel en vlot aan het praten te krijgen Waarom spelen met je baby zo belangrijk is


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram