Peuter 31 May 2019 Paulien

7 dingen waar je op moet letten als je rolgordijnen installeert

Met grijpgrage peuters in huis kan je beter elk los eindje uit het zicht van je kleintje houden. Dat is beter voor jouw spullen maar ook voor hun eigen veiligheid. Zeker bij rolgordijnen is extra voorzichtigheid vereist.

Elk object dat een koord, koordje of draadje bevat, is potentieel gevaarlijk, in het bijzonder voor kinderen. De koorden kunnen immers verstrengeld raken rond de hals van het kind en zware verwondingen veroorzaken, of soms zelfs de dood door wurging. Hier zijn 8 dingen om op te letten als je rolgordijnen installeert.

1. Draadloos

Als je nog kan kiezen, kies je altijd beter voor raambekleding zonder draden of koordjes. Je hebt ook rolgordijnen met beveiligde koordjes.

2. Lusjes

Koorden, kettingen, kogeltjeskettingen en dergelijke mogen geen gevaarlijke lus vormen. Daarom kijk je best naar een systeem met een van deze drie bedieningssystemen.
• een bedieningslus met een breakaway-systeem (de lus breekt na 5 seconden als een gewicht van meer dan 6 kg op de trekkoord wordt uitgeoefend);
• een bedieningslus met vast opspansysteem;
• een bediening met trekkoorden op 150 cm boven de vloer (buiten bereik van kinderen).

3. Beveiligingssystemen

Als je rolgordijnen koopt met een beveiligingssysteem, is dat een heel goed idee. Maar volg dan ook nauwgezet de gebruiksaanwijzing, zodat je alles ook correct monteert.

4. Waarschuwing

Wanneer je rolgordijnen koopt en je wil zeker weten dat ze veilig zijn, kan je ook het beste de waarschuwing in de gaten houden. De waarschuwing moet ten minste bestaan uit: “Kinderen kunnen verwurgd raken als dit beveiligingssysteem niet aangebracht is. Lees de gebruiksaanwijzing goed en monteer het product volgens de gebruiksaanwijzing. Gebruik het beveiligingssysteem altijd, zodat koorden of kettingen buiten het bereik van kinderen blijven.”

5. Kids-proof

Let ook op dat de koordjes, hoe veilig ze ook zijn, geen scherpe uitsteeksels bevatten. Met andere woorden: je kleintje zou de gordijnen ook moeten kunnen bedienen zonder zich te bezeren.

6. Kleine stukjes

Okee, je hebt dus de veiligste rolgordijnen gekocht met koordjes zonder lusjes en een beveiligingssysteem. Dan kan er niets meer misgaan? Niet helemaal. Aan een trekkoord hangen soms ook kleine bolletjes of stukjes. Kijk goed na dat deze niet kunnen loskomen.

7. Oude rolgordijnen

In je huis hangen al mooie gordijnen met trekkoorden? Ja, dan is het stom om nieuwe te gaan kopen. Ga dan gewoon naar de winkel voor wat accessoires die de touwtjes buiten het bereik van je kind houden. Rol ze op rond koordspanners of gebruik een clip om de touwtjes op minstens 150 centimeter hoogte te houden.

Bron: NVWA

Lees ook: 15 zelfopgelegde regels die peuters volgen

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
7 dingen waar je op moet letten als je rolgordijnen installeert
Sluiten