Baby 10 Mar 2022 Sofie Van Rossom

Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?

Hoe belangrijk zijn dutjes in het slaapschema van een baby of kind? We vroegen het aan slaapcoach Nathalie van Snuggles and Dreams.

“Heel belangrijk. Als baby’s geen dutjes doen, zijn de wakkertijden te lang en zijn ze oververmoeid tegen dat ze ’s avonds in hun bedje kruipen. Om ondanks die vermoeidheid te kunnen blijven functioneren, maakt het lichaam meer cortisol aan, dat is het stresshormoon, waardoor het kindje nog veel moeilijker in slaap valt. Bij peuters en kleuters kan zich dat uiten in hyperactiviteit. Ouders denken soms dat een kind niet moe is, omdat hij nog volop aan het rondrennen is, maar eigenlijk zorgt dat stresshormoon ervoor dat hij in overdrive gaat.

Lees ook: Factchecker: Maakt suiker kinderen echt hyperactief?

Anderzijds zijn er ook kindjes die te veel slapen overdag en daardoor slechter slapen ’s nachts. Mensen zeggen weleens ‘never wake a sleeping baby’, maar in sommige gevallen kan je dat eigenlijk beter wel doen. Ik krijg geregeld de vraag hoelang een dutje best duurt, daarom heb ik een dutjesgids geschreven waarin ik per leeftijd het aangeraden aantal dutjes en de duur ervan opsom. Je kan die gids gratis raadplegen op mijn homepage.”

Lees ook: Mag je een kindje wakker maken?

Heb je slaaptips voor baby’s die maar korte dutjes doen?

“Sommige mensen denken dat het parkmobieltje rust brengt, maar dat dient net om je baby te leren kijken en kleuren te helpen ontdekken. Als je wil dat je kindje slaapt, neem je beter alle prikkels weg. Vanaf 8 weken kennen baby’s het verschil tussen dag en nacht. Biologisch is dat zo geregeld. Je mag dus gerust je kleintje ook overdag in een pikdonkere kamer leggen slapen. Onbewust voelt hij aan dat het nog dag is en hij zal dus niet aan z’n nacht beginnen. Vanaf vier maanden is het zelfs belangrijk om de dutjes in een donkere kamer te laten doorgaan. Daar zijn geen prikkels, en bovendien wordt het slaaphormoon enkel aangemaakt als het donker is. Een dutje in de woonkamer heeft dus een minder herstellende waarde dan een dutje in bed.”

Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.

Lees ook:
Slaapcoach Nathalie: “Vaak denken ouders dat moeilijke nachten erbij horen, maar dat hoeft niet zo te zijn.”
Wanneer slaapt een baby door? Slaapcoach Nathalie geeft tips
Slaapcoach Nathalie: “Babynestjes zijn gevaarlijk.”
“Help, mijn kind wordt veel te vroeg wakker”

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?
Sluiten