Peuter 2 Jan 2020 Paulien

6 dingen om op te letten als je speelgoed koopt voor je peuter

In de speelgoedwinkel wil jouw kleine spruit waarschijnlijk het liefst alles mee naar huis nemen, maar niet alles is geschikt voor elke leeftijd. 

Waarop moet je letten als je speelgoed koopt?

1. Touwtjes

Wegens verstikkingsgevaar mag speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar geen touwtjes of koordjes hebben die langer zijn dan 22 centimeter. Vermijd ook elastiekjes.

2. Kleine stukjes

Het speelgoed bevat ook beter geen kleine onderdelen die kunnen loskomen of die je kindje kan afbreken of lospeuteren. Peuters hebben de neiging om alles wat ze vinden in hun mond, neus of oren te steken en dat is uiteraard gevaarlijk.

3. Ballen en zuignapjes

Deze onderdelen van het speelgoed moeten groot genoeg zijn zodat ze niet in de luchtpijp van je kleintje kunnen terechtkomen. Een goede maatstaf is 4,45 centimeter. Dit gaat verder dan speelgoed natuurlijk, denk maar aan de zonneschermen die je in de auto hebt hangen bijvoorbeeld.

4. Magneten

Let heel erg op met speelgoed met magneten. Als je kind er meerdere inslikt, kunnen ze in zijn of haar buik elkaar aantrekken en dat kan voor levensgevaarlijke letsels zorgen. Hanteer hier dus ook de regel voor ballen en zuignapjes.

5. Batterijen

Ouders zijn er geen fan van, maar peuters krijgen nooit genoeg van luid en bewegend speelgoed. Als je speelgoed op batterijen koopt, is het belangrijk dat je de batterijhouder enkel met een schroevendraaier open krijgt. Zo kan je peuter ze zeker niet in zijn of haar mond steken.

Het Antigifcentrum waarschuwt: “Bij het inslikken van een knoopbatterij is het steeds noodzakelijk om zo snel mogelijk (liefst binnen het uur!) een radiografie te nemen van de borstkas en de buik om na te gaan waar precies de batterij zich in het maagdarmstelsel bevindt. Knoopbatterijen die vast komen te zitten in de slokdarm kunnen in 2 uur tijd heel ernstige symptomen geven zoals perforatie.” Zie je de batterij niet op de echografie? Neem dan zeker ook een scan van de schedel. Wie weet heeft je kindje de batterij in z’n neus of oor gestoken. Ook in zo’n geval moet de batterij zo snel mogelijk verwijderd worden om weefselbeschadiging te voorkomen.

6. Wassen

Deze regel hoef je niet te hanteren voor alles wat je koopt, maar als het kan, koop je het beste speelgoed dat je makkelijk kan afwassen. Je peuter heeft de magische kracht om altijd plakkerige handjes te hebben, dus veel speelgoed zal ook binnen de kortste keren plakken. Dan is het handig als je de boel in een sopje proper kan maken of in een wasmachine kan stoppen.

Laat je kindje ook nooit zonder toezicht spelen. Een ongelukje is snel gebeurd…

Bronnen:
https://www.kindengezin.be
https://www.antigifcentrum.be
https://www.gezondheid.be
http://www.veiligheid.nl
http://ec.europa.eu

Lees ook:
7 dingen waar je peuter liever mee speelt dan met speelgoed
Eerste hulp bij ongevallen
Een autostoel kopen: verschillende groepen en hoe veilig vastmaken?
Zo leg je een kindje veilig te slapen in een eigen kamer

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
6 dingen om op te letten als je speelgoed koopt voor je peuter
Sluiten