Peuter 10 Jan 2021 Paulien

Zo maak je je huis kindveilig

Een ongeluk zit in een klein hoekje en je huis heeft heel veel hoekjes die je kindje maar al te graag opzoekt… Met deze tips maak je je huis volledig babyproof en kindveilig.

1. Kinderslot

Giet nooit toxische producten in andere neutrale flessen, zoals bijvoorbeeld lege olieflessen of frisdrank flessen. Bewaar ze in hun originele verpakking. Deze hebben vaak een beveiligde dop (kinderslot) en minder aantrekkelijke buitenkant. Zo wordt je peuter minder snel verleid om ermee te spelen… en is het ook onmogelijk om ervan te drinken.

2. Geneesmiddelen en schoonmaakproducten

Bewaar deze spullen altijd in hoge kasten en liefst zelfs achter slot en grendel. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar heel vaak worden geneesmiddelen en schoonmaakproducten onder de gootsteen bewaard, binnen het bereik van je kindje. Idem voor afwasblokjes. Die zien er voor je peuter uit als heerlijke snoepjes. Geef ze niet de kans om ervan te proeven. Je kan ook magneetsloten of andere soorten ‘kinderbeveiliging’ installeren,

ongelukjes voorkomen

3. Potten en pannen

Als je aan het koken bent, hou je je kinderen beter uit de keuken. Maar soms ben je alleen in huis en hou je je kinderen liever van wat dichterbij in de gaten. Zorg er dan zeker voor dat je de stelen van de potten en de pannen naar de achterkant van je vuur draait en kook liefst op de achterste kookvuren van je fornuis.

4. Warme vloeistoffen

Ook deze lijkt heel logisch, maar kan je soms simpelweg vergeten. Laat nooit potten of kopjes met hete vloeistoffen onbewaakt achter. Je peuter grabbelt naar alles, dus zeker naar een dampend kommetje soep.

5. Tafel dekken

Als je echt jonge kinderen in huis hebt, gebruik je tijdelijk beter geen tafellakens meer. Je peuter kan in een vlotte beweging de volledige tafeldekking naar beneden doen denderen. Leuke placemats kunnen zulke taferelen voorkomen.

ongelukjes voorkomen

6. Stopcontacten

Zorg ervoor dat al je lichtschakelaars en stopcontacten veilig zijn. In de meeste winkels kan je ook stopcontactbeschermers kopen en die zijn zeker de investering waard. Want die gaatjes zijn zo verleidelijk om in te porren.

7. Planten en decoratie

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, maar peuters stoppen alles in hun mond. Let dus op met wat je als decoratie in je huis hebt staan. Ook planten kunnen gevaarlijk zijn. Kies voor exemplaren met grote bladeren en geen besjes, en ga ook na of je plant niet giftig is.

Giftige planten: Blauweregen, Euphorbia, Goudenregen, Hulst, Narcissen, Kerstster, Maretak, Meiklokje, Oleander, Primula, Reuzenberenklauw, Rododendron, Rood peperboompje, Taxus, Vingerhoedskruid, Anemoon, Azalea, Clivia, Dieffenbachia, Philodendron, Oleander, Gatenplant, Lelietje-van-dalen

8. Snoeren en linten

Stop je verpakkingslintjes en touwtjes altijd goed weg of gooi ze meteen in de vuilbak. Ook snoeren van elektrische toestellen kan je beter uit het zicht houden door ze bijvoorbeeld tegen de muur aan te tapen of achter de kast te laten liggen.

9. Scherpe hoekjes

Kinderen leren stappen met vallen en opstaan. Letterlijk, dus kan je beter alle scherpe hoeken wegwerken. Hang bijvoorbeeld een tafelkleed over je salontafel, of gebruik tafelhoekbeschermers.

10. Deuren

Rondkruipende baby’s steken maar al te graag hun handjes uit naar wat blinkt. Scharnieren bijvoorbeeld, met alle mogelijke gevolgen vandien. Wist je dat er deur- en scharnierblokkeerders bestaan? Ook deurhekjes (of traphekjes) kunnen ongelukken voorkomen. Om brandwonden te vermijden, kan je ook beter een traphekje installeren voor je (open) haard of hete kachel.

11. Losstaande meubels

Kindjes trekken zich graag op, dus kan je beter alle losstaande meubels beveiligen. Kasten kan je bijvoorbeeld verankeren aan de muur en ook rekken maak je beter stevig vast zodat ze niet kunnen omvallen.

12. Raambekleding

Je zou er misschien niet onmiddellijk aan denken, maar ook de touwtjes die aan gordijnen hangen, zijn potentieel gevaarlijk. Hoe klein ook, kinderen zijn echte acrobaten. Om te vermijden dat ze verstrikt raken, kan je die touwtjes dus beter mooi wegwerken.

Lees ook: 
EHBO: Eerste Hulp bij Ongevallen
Zo maak je de keuken kindveilig
Slaapregressie: als je kindje plots slecht slaapt
Wat als je kindje bang is in z’n kamer?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zo maak je je huis kindveilig
Sluiten