Peuter 21 May 2019 Paulien

8 tips om ongelukjes met peuters in huis te voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje en je huis heeft heel veel hoekjes die je peuter maar al te graag opzoekt. Wij geven je 8 tips om die ongelukjes te voorkomen.

1. Toxische producten

Giet nooit toxische producten in andere neutrale flessen, zoals bijvoorbeeld lege olieflessen of frisdrank flessen. Bewaar ze in hun originele verpakking. Deze hebben vaak een beveiligde dop en minder aantrekkelijke buitenkant. Zo wordt je peuter minder snel verleid om ermee te spelen.

2. Geneesmiddelen en poetsproducten

Bewaar deze spullen altijd in hoge kasten en liefst zelfs achter slot en grendel. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar heel vaak worden deze spullen onder de gootsteen bewaard, zoals afwasblokjes. Die zien er voor je peuter uit als heerlijke snoepjes. Geef ze niet de kans om ervan te proeven.

ongelukjes voorkomen

3. Potten en pannen

Als je aan het koken bent, hou je je kinderen beter uit de keuken. Maar soms ben je alleen in huis en hou je je kinderen liever van wat dichterbij in de gaten. Zorg er dan zeker voor dat je de stelen van de potten en de pannen naar de achterkant van je vuur draait en kook liefst op de achterste pitten van je vuur.

4. Warme vloeistoffen

Ook deze lijkt heel logisch, maar kan je soms simpelweg vergeten. Laat nooit potten of kopjes met hete vloeistoffen onbewaakt achter. Je peuter grabbelt naar alles, dus zeker naar een dampend kommetje soep.

5. Tafel dekken

Als je echt jonge kinderen in huis hebt, gebruik je tijdelijk beter geen tafellakens meer. Je peuter kan in een vlotte beweging de volledige tafeldekking naar beneden doen denderen. En dat wil je sowieso liever niet. Koop dus maar wat leuke placemats om domme ongelukjes te voorkomen.

ongelukjes voorkomen

6. Stopcontacten

Zorg ervoor dat al je lichtschakelaars en stopcontacten veilig zijn. In de meeste winkels kan je ook stopcontactbeschermers kopen en die zijn zeker de investering waard. Want die gaatjes zijn zo verleidelijk om in te prikken.

7. Planten en decoratie

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, maar peuters stoppen alles in hun mond. Let dus op met wat je als decoratie in je huis hebt staan. Ook planten kunnen gevaarlijk zijn. Kies voor exemplaren met grote bladeren en geen besjes.

8. Snoeren en linten

Stop je verpakkingslintjes en touwtjes altijd goed weg of gooi ze meteen in de vuilbak. Ook elektrische snoeren kan je beter uit het zicht houden door ze bijvoorbeeld tegen de muur aan te tapen of achter de kast te laten liggen.

Lees ook: Tandenpoetsen met je peuter: zo pak je het aan

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
8 tips om ongelukjes met peuters in huis te voorkomen
Sluiten