Zwangerschap 29 May 2019 Paulien

Eet je beter geen suiker als je zwanger bent?

“Je eet voor twee nu”. Je weet natuurlijk dat dat niet echt waar is, maar soms is de verleiding wel groot om je vol te proppen met taartjes, chocolade, broodjes, … Maar is dat wel goed voor jou en je baby? Of eet je beter geen suiker als je zwanger bent?

Mag je suiker eten als je zwanger bent? Natuurlijk, maar zoals alles, doe je dat het beste met mate. Je moet wel goed opletten als je zwangerschapsdiabetes hebt. Dokter Katrien Benhalima deed een uitgebreid onderzoek naar zwangerschapsdiabetes en gaf er een interessante lezing over.

Zwangerschapsdiabetestest

Dokter Benhalima is zelf zwanger en moest dus zelf ook de zwangerschapsdiabetestest afleggen. Ze vertelt over hoe lastig dit is als je zwanger bent. Je moet allereerst nuchter blijven en naar het ziekenhuis. Daar moet je dan een vies suikerdrankje drinken en wordt er gedurende twee uur drie keer bloed afgenomen. Een dag vrijaf nemen op het werk en misselijk zijn. Niet ideaal dus volgens haar.

Dus ontwikkelde zij een nieuwe methode waarbij je eerst een simpele diabetestest aflegt. Die kan je bij de huisdokter afleggen, duurt minder lang en zorgt voor minder misselijkheid. Als die waarden dan te hoog liggen, moet je naar het ziekenhuis voor de zwaardere test die hierboven beschreven staat.

Wat is zwangerschapsdiabetes dan?

Maar liefst 1/8 vrouwen heeft zwangerschapsdiabetes. Het lastige bij deze ziekte is dat er bijna geen symptomen zijn, maar wel veel gevolgen, zowel voor de foetus als voor de vrouw. Er is meer kans op vroeggeboorte, zwangerschapsvergiftiging, keizersnede en de vrouw in kwestie kan na de zwangerschap diabetes krijgen. Tijdig opsporen is dus heel belangrijk!

Wat doe je daar dan aan?

Je moet suiker niet volledig afzweren tijdens de zwangerschap, maar je moet er wel bewust mee omgaan. Dokter Benhalima raadt aan om voldoende te bewegen, een gezonde levensstijl aan te houden en gezond te eten. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes moeten vooral heel voorzichtig zijn met snelle suikers, die vind je in chocolade, snoep, frisdrank, …

De zwangere vrouw moet ook geregeld zelf haar bloedsuikerniveau controleren en er kan eventueel gewerkt worden met een insulinespuit. Dokter Benhalima vertelt ook dat vrouwen 3 maanden na de zwangerschap nog eens op controle moeten, om te controleren of de zwangerschapsdiabetes niet geëvolueerd is naar diabetes.

Bekijk hier haar volledige lezing.

Eet je beter geen suiker als je zwanger bent?

Eat for two… Elke zwangere vrouw wéét dat je niet dubbel zoveel mag eten, maar de drang is soms groot. Ook de drang naar taartjes, pudding, chocola, cake, …

Lees ook: Wat is een zwangerschapsmasker en wat kan je ertegen doen?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Eet je beter geen suiker als je zwanger bent?
Sluiten