Wat is zwangerschapsmasker en wat kun je ertegen doen?

Een zwangerschapsmasker – ook wel melasma of chloasma genoemd – is berucht onder zwangere vrouwen. Want wat doen die pigmentvlekken in je gezicht daar eigenlijk? En nog belangrijker: wat kun je ertegen doen?

Een zwangerschapsmasker komt – anders dan het woord doet vermoeden – niet alleen voor tijdens de zwangerschap. Zo kan de hyperpigmentatie ook ontstaan door UV-straling, erfelijkheid en het gebruik van de anticonceptiepil. Maar omdat het vooral bij zwangere vrouwen voorkomt heet het in de volksmond zwangerschapsmasker.

zwangerschapsmasker

Wat is zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker ontstaat doordat je lichaam tijdens je zwangerschap meer oestrogeen en progesteron aanmaakt. Door deze extra hormonen produceren je pigmentcellen meer pigment wat op zijn beurt voor donkere plekken op je huid zorgt.

Bij een zwangerschapsmasker zijn de bruine vlekken meestal te zien op het voorhoofd, de jukbeenderen, rond de ogen en kin.

Wat kun je tegen zwangerschapsmasker doen?

Allereerst is voorkomen beter dan genezen. Tijdens je zwangerschap en een paar maanden daarna vermijd je het best zoveel mogelijk de zon. Doe een hoed op, blijf in de schaduw en smeer je in met een zonnecrème factor 50.

Over het algemeen verdwijnen de vlekken na de bevalling vanzelf. Een behandeling is dus niet nodig. Mocht je je erg onzeker voelen door de pigmentvlekken, kun je dit eventueel camoufleren met make-up. Helaas komen de vlekken bij een volgende zwangerschap vaak wel weer terug en zijn bovendien vaak donkerder.

zwangerschapsmasker

Wat als de pigmentvlekken niet verdwijnen?

Als de pigmentvlekken een paar maanden na de bevalling niet verdwijnen, ga je het best naar de huisdokter. Die kan je een crème voorschrijven die de huid bleekt. Mocht je liever zelf in de drogisterij zo’n crème aanschaffen, is het belangrijk dat je je goed laat adviseren. Sommige crèmes kunnen schadelijk zijn voor je baby.

Een andere optie – in overleg met je arts – is een gerichte laserbehandeling die hyperpigmentatie verwijdert.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat is zwangerschapsmasker en wat kun je ertegen doen?
Sluiten