Zwangerschap 3 Aug 2019 Paulien

Memories: zo maak je een tijdcapsule voor je kleintje

Je koestert alle momenten met je kind, maar die eerste jaren zijn toch extra speciaal. Wanneer ze volledig van jou afhankelijk zijn en je zijn of haar grote superheld(in) bent. Spijtig dat ze die jaren vaak vergeten zodra ze ouder zijn. De oplossing? Een tijdcapsule voor je kind!

Waarom moet je een tijdcapsule voor je kind maken?

Een tijdscapsule is de ideale manier om je kind een kijkje in zijn of haar verleden te geven. Zullen er herinneringen opborrelen bij het zien van al die spulletjes? Waarschijnlijk niet, maar toch wekt het heel wat verbazing op.

Stel je voor dat jij plots je eerste tutje in je handen had. Best raar en misschien een beetje vies, maar het zet je meteen aan tot relativering. Ook jij, hoewel je het je niet herinnert, bent ooit zo klein geweest! On-ge-lo-fe-lijk.

Wanneer je die tijdcapsule het best aan je kind geeft? Dat hangt van jezelf af. Je kan het op een verjaardag schenken, bijvoorbeeld als je zoon of dochter 18 wordt. Een ander leuk moment is wanneer je ‘kind’ zélf in verwachting is van zijn of haar eerste kind. Kunnen jullie ineens samen een nieuwe maken!

Wat steek je in de tijdcapsule voor je kind?

1. Kinderspulletjes

Dit hebben we hierboven al even kort uitgelegd. Je weet uiteraard dat je zelf ooit ook een baby geweest bent. Maar je beseft het vaak pas écht als je bijvoorbeeld je eerste rompertje in handen hebt. Was je echt zó klein?

Welke spulletjes? Eerste tutje, eerste rompertje, eerste sokjes, eerste schoentjes, eerste plukje haar, eerste speeltje, … Eigenlijk alles waar ‘eerste’ voor staat.

Of gewoonweg een pamper. Waarschijnlijk zijn die dingen over twintig jaar zelfreinigend geworden. Je zoon of dochter zal versteld staan dat jij zijn of haar billetjes nog met de hand (en met vochtige doekjes) hebt afgekuist! Respect!

2. Krant geboortedag

Dit is een klassieker, maar toch vermelden we ‘m even. Want het is leuk om te zien wat er allemaal gebeurde op de dag dat voor je ouders de wereld even stil stond.

‘Mam, wie is Donald Trump?’, ‘Waarom zit er een man achter het stuur in die auto?’, ‘Waarom biedt die vliegtuigmaatschappij geen vluchten naar Mars aan?’, ‘Wat is een krant?’.

3. Foto’s

Die spreekt ook voor zich. Denk vooral aan foto’s met familieleden die je kinderen misschien op jonge leeftijd zouden kunnen verliezen, zoals grootouders. Die heb je waarschijnlijk ook in je foto-album gekleefd, maar een paar reserve printen doet niemand kwaad.

4. Brieven

Met brieven in de capsule voor je kind kan je alle kanten uit. Enkele ideetjes:

  • Schrijf iedere maand van je zwangerschap een brief aan je kleintje. Wees niet bang om je twijfels uit te drukken, noch je verwachtingen. Tegen de tijd dat je kindje het leest, weet het dat zulke twijfels normaal zijn.
  • Je kan ook het eerste levensjaar van je kind blijven schrijven: waar maak je je zorgen om? Hoe voel je je tegenover je vriendinnen, je man, je kind, je eigen ouders … Als je dochter zelf kinderen krijgt, zal-ie weten dat die door hormonen gedreven gedachten niet alleen bij haar voorkomen. En je zoon zal begrijpen waarom zijn vrouw die kussens naar zijn hoofd smijt.
  • Schrijf bij iedere mijlpaal van je kind een brief. De geboorte, de eerste keer een nachtje bij oma slapen, de eerste keer naar de onthaalmoeder, de eerste keer naar school, … Alle momenten waarop je zo trots als een pauw je tranen onderdrukt.
  • Laat de grootouders en peetouders een brief schrijven met hun verwachtingen, hun hoop en vooral hoe welkom het kindje is.

Al die brieven geven je kind, op welke leeftijd dan ook, een enorme boost. Vaak weten ze wel dat ze geliefd zijn, maar om dat zwart op wit te lezen is toch nog speciaal. Bovendien hebben ze die brieven steeds een houvast als ze zich slecht in hun vel voelen. Of wanneer een familielid (onverwacht) sterft.

Tip: schrijf de brieven met de hand. Dat komt veel leuker over.

5. Wensen

Ook dit vraagt wat schrijfwerk. Geen paniek: dit keer laat je anderen het schrijfwerk doen! Zet op je babyborrel een doos neer met papiertjes en pennen naast. De bezoekers kunnen (lees: moeten) een wens opschrijven voor het kindje. Of een complimentje: ‘wat kan jij al mooie boertjes laten!’ Grappig en leuk om later opnieuw te lezen.

Stop al deze spulletjes in een stevige doos die goed sluit en de tijdscapsule voor je kind staat klaar!

Lees ook: 10 manieren om de herinnering aan je zwangerschap op een originele manier vast te leggen

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Memories: zo maak je een tijdcapsule voor je kleintje
Sluiten