Memories: zo maak je een tijdcapsule voor je kleintje

dossier Hoewel de dagen (en nachten!) soms eindeloos lang lijken, vliegen de jaren voorbij... En je kindje zal zich later nauwelijks iets herinneren van als hij zo klein was. De oplossing? Een tijdcapsule voor je kind!

Waarom moet je een tijdcapsule voor je kind maken?

Een tijdscapsule is de ideale manier om je kind een kijkje in zijn of haar verleden te geven. Zullen er herinneringen opborrelen bij het zien van al die spulletjes? Waarschijnlijk niet, maar toch wekt het heel wat verbazing op. Stel je voor dat jij plots je eerste tutje in je handen had. Best raar en misschien een beetje vies, maar het zet je meteen aan tot relativering. Ook jij, hoewel je het je niet herinnert, bent ooit zo klein geweest! On-ge-lo-fe-lijk. Wanneer je die tijdcapsule het best aan je kind geeft? Dat hangt van jezelf af. Je kan het op een verjaardag schenken, bijvoorbeeld als je zoon of dochter 18 wordt. Een ander leuk moment is wanneer je kind zelf een kindje verwacht. Kunnen jullie ineens samen een nieuwe tijdcapsule starten!

Wat steek je in de tijdcapsule voor je kind?

1. Kinderspulletjes Dit hebben we hierboven al even kort vermeld. Je weet uiteraard dat je zelf ooit ook een baby geweest bent, maar je beseft het vaak pas écht als je bijvoorbeeld je eerste rompertje in handen hebt. Was je echt zó klein? Welke spulletjes kunnen er nog in? Eerste tutje, eerste sokjes, eerste schoentjes, een plukje haar van de eerste kapperbeurt, eerste speeltje... Of gewoonweg een pamper. Waarschijnlijk zijn die dingen over twintig jaar zelfreinigend geworden. Je zoon of dochter zal versteld staan dat jij zijn of haar billetjes nog met de hand hebt afgekuist! Respect! 2. Krant geboortedag Dit is een klassieker, maar toch vermelden we 'm even. Toch leuk om te ontdekken wat er allemaal gebeurde op de dag dat voor je ouders de wereld even stil stond? 'Mam, wie is Donald Trump?', 'Waarom zit er een man achter het stuur in die auto?', 'Waarom biedt die vliegtuigmaatschappij geen vluchten naar Mars aan?', 'Wat is een krant?'. 3. Foto's Denk vooral aan foto's met familieleden die je kinderen misschien op jonge leeftijd zouden kunnen verliezen, zoals grootouders, onthaalmoeders enzovoort. 4. Brieven Met brieven in de capsule voor je kind kan je alle kanten uit. Enkele ideetjes:
  • Schrijf iedere maand van je zwangerschap een brief aan je kleintje. Wees niet bang om je twijfels uit te drukken, noch je verwachtingen. Tegen de tijd dat je kindje het leest, weet hij dat zulke twijfels normaal zijn.
  • Je kan ook het eerste levensjaar van je kind blijven schrijven: waar maak je je zorgen om? Hoe voel je je tegenover je vriendinnen, je man, je kind, je eigen ouders.. Als je dochter zelf kinderen krijgt, zal ze weten dat die door hormonen gedreven gedachten niet alleen bij haar voorkomen. En je zoon zal begrijpen waarom zijn vrouw die kussens naar zijn hoofd gooit.
  • Schrijf bij iedere mijlpaal van je kind een brief. De geboorte, de eerste keer een nachtje bij oma slapen, de eerste keer naar de onthaalmoeder, de eerste keer naar school... Alle momenten waarop je zo trots als een pauw je tranen onderdrukt.
  • Laat de grootouders en peetouders een brief schrijven met hun verwachtingen, hun hoop en vooral hoe welkom het kindje is.
Al die brieven geven je kind, op welke leeftijd dan ook, een enorme boost. Vaak weten ze wel dat ze geliefd zijn, maar om dat zwart op wit te lezen is toch nog speciaal. Bovendien hebben ze die brieven steeds een houvast als ze zich slecht in hun vel voelen. Of wanneer een familielid (onverwacht) sterft. Tip: schrijf de brieven met de hand. Dat komt veel leuker over. 5. Wensen Geen paniek: dit keer laat je anderen het schrijfwerk doen! Zet op je babyborrel een doos neer met papiertjes en pennen naast. De bezoekers kunnen (lees: moeten) een wens opschrijven voor het kindje. Of een complimentje: 'wat kan jij al mooie boertjes laten!' Grappig en leuk om later opnieuw te lezen. Stop al deze spulletjes in een stevige doos die goed sluit en de tijdscapsule voor je kind staat klaar! Lees ook: Ontdek de geboortebloem van je baby en haar betekenis Slaapcoach: "Veel onderbroken nachten? Werk aan de slaapassociaties." Rauw reclamefilmpje rond borstvoeding gaat de wereld rond Waarom we schattige baby’s willen ‘opeten’ Zegt de kleur van moedermelk iets over de gezondheid van mama of kindje?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram