Zegt de kleur van moedermelk iets over de gezondheid van mama of kindje?

minimi_moedermelk.png

dossier

It takes a village to raise a child’, en dus worden opvoedtips en goeie raad overgedragen van generatie op generatie. Maar klopt al die info eigenlijk wel? Wij halen vaak voorkomende uitspraken door onze factchecker om zo feiten van fabels te onderscheiden. Deze keer hebben we het over de kleur van moedermelk, want die varieert van wit tot geel, oranje en zelfs… groen?

Lees ook: Waarvoor kan je moedermelk nog gebruiken?

Een tijd geleden toonde een mama op Instagram dat moedermelk van kleur verandert als de moeder of de baby ziek is, in dit geval besmet met COVID-19. De afgekolfde melk zag er na een positieve coronatest opvallend groener uit dan haar Op de foto zie je rechts borstvoedingsmelk van de mama na een positieve coronatest. Die ziet er veel groener uit dan haar ‘normale’ moedermelk. En dus rijst de vraag:

Zegt de kleur van moedermelk iets over de gezondheid van de mama of baby?

Een studie van de Australian Immunology Society stelde al in 2013 vast dat moedermelk zich aanpast aan de infectie die mogelijks moet worden bestreden. Volgens de onderzoekers worden tijdens de toeschietreflex, waarbij de melk naar buiten komt, micro-organismen van de baby via het speeksel naar de borst overgebracht, wat een plaatselijke immuunreactie zou veroorzaken in geval van een infectie. Zo wordt de samenstelling van de melk dus aangepast aan de behoeftes van je kindje. De vraag of die antilichamen ook effectief een kleurverandering kunnen teweegbrengen, bleef echter onbeantwoord.

Er zijn bovendien veel verschillende factoren die de consistentie en kleur van de moedermelk kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld het tijdstip van de voeding, of het voormelk of achtermelk is (de eerste druppels van een voeding zijn eerder wit, de laatste druppels zijn meer vetrijk en iets meer geel), eventuele medicatie, de voeding van de mama enzovoort.

Waarom is de moedermelk dan groen na een positieve coronatest?

In de tekst die ze bij de foto plaatst, staat: "Ik geef uitsluitend borstvoeding en kolf slechts af en toe om een reservevoorraad aan te leggen. Toen ik ziek was, kreeg de baby niet genoeg, dus moest ik meer kolven om mijn reservevoorraad op peil te houden". Met andere woorden: ze veranderde haar kolfgewoontes. Dat kan op zich al genoeg zijn om de kleur van de melk te beïnvloeden. Het kan trouwens goed zijn dat de baby eerder al ‘groene’ melk rechtstreeks van de borst dronk, maar dat het kleur nu pas opvalt, omdat het is afgekolfd.

Conclusie:

Uit de kleur van de moedermelk kan je niet afleiden hoe het met de gezondheid van de mama of het kindje is gesteld. Over één ding zijn alle wetenschappers het wel eens: borstvoeding geven is goed voor je baby, ook als je ziek bent. Je baby zal niet besmet worden via de moedermelk. Integendeel, de moedermelk bevat in zo'n geval zelfs antistoffen waardoor de kans nog kleiner wordt dat je baby hetzelfde virus krijgt.

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.lalecheleague.nl
https://www.borstvoeding.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram