20 weken echo: Wat gebeurt er tijdens de tweede zwangerschapsechografie?

dossier Rond week 20 (tussen 18 en 23 weken) wordt bij een normaal verlopende zwangerschap een tweede zwangerschapsecho aangeraden, de zogenaamde structurele of anatomische echo. Met een echoscopie of ultrageluidonderzoek kunnen organen in het lichaam zichtbaar worden gemaakt. De echo brengt geen risico’s mee voor moeder of kind. De tweede zwangerschapsecho gebeurt soms vaginaal, maar meestal abdominaal via de buikwand. Met de tweede zwangerschapsecho wordt vooral nagegaan of de baby zich normaal ontwikkelt en geen lichamelijke afwijkingen heeft. Zoveel mogelijk orgaanstelsels en structuren worden zo nauwkeurig mogelijk nagekeken. Tegenwoordig zijn de meeste echografietoestellen uitgerust met 3D-technologie, maar die wordt zelden gebruikt voor een morfologische echografie. Anderzijds is die technologie nuttig als men de anatomische structuur nauwkeurig moet analyseren.

Met een tweede echo worden onder meer volgende elementen gecontroleerd:

  • De ontwikkeling van de baby en eventuele groeistoornissen worden nagegaan.
  • Er wordt nagegaan of de baby afwijkingen heeft waarmee hij of zij niet kan leven, of die direct na de geboorte aangepaste opvang vereisen. Voorbeelden van afwijkingen die kunnen worden gezien zijn onder meer: open rug of schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, breuk of gat in het middenrif of in de buikwand, ... Let wel: met deze echo kunnen niet alle afwijkingen worden gezien. Dat betekent dat je kind toch een afwijking kan hebben als de uitslag goed is. Het syndroom van Down is bijvoorbeeld niet te zien op deze echo. Bij vrouwen met overgewicht is er een grotere kans dat afwijkingen worden gemist en dat de arts het kind niet goed kan beoordelen.
  • De plaats van de placenta of moederkoek wordt bepaald. Ook wordt de doorbloeding van de placenta naar de baby gemeten: afwijkende bevindingen kunnen wijzen op pre-eclampsie en groei-achterstand.
  • Bij een verhoogd risico op vroeggeboorte: meten van de lengte van de baarmoederhals.
  • Het bepalen van het geslacht is niet het doel van de echo. Maar wanneer de arts het geslacht kan zien, zal hij/zij dat wel vertellen als jij dat graag wenst te weten.
Als bij de echo op 20 weken iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. De arts zal de resultaten uitvoerig met jou bespreken. Als de arts een afwijking meent te zien, zal hij andere, meer geavanceerde echografieën voorstellen. In dat geval kan 3D interessant zijn. Er kan ook een MRI of scan gebeuren. Indien er een aanleiding is voor een vruchtwaterpunctie, zal die waarschijnlijk in deze week plaatsvinden. Bronnen: Domus Medica KCE FGOV NHG

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram