Alles wat je moet weten over een vruchtwaterpunctie

dossier Indien de triple-test, de NIPT of de combinatietest een verhoogd risico op een bepaalde aandoening aangeeft, kan een vruchtwaterpunctie zekerheid bieden. Een vruchtwaterpunctie is een invasieve test waarbij een beetje vruchtwater (10-20 ml) uit je baarmoeder wordt gezogen door middel van een injectie. Een vruchtwaterpunctie kan vanaf 14 à 15 weken zwangerschap uitgevoerd worden. Afhankelijk van de onderzoeken is de uitslag gekend na drie dagen tot drie weken. Met een vruchtwaterpunctie kan men onder andere afwijkingen van de chromosomen (zoals het syndroom van Down) vaststellen, maar ook neurale-buisdefecten (zoals een open rug of open schedel) en een aantal stofwisselingsziekten.

Wanneer wordt een vruchtwaterpunctie aangeraden?

Een vruchtwaterpunctie is geen standaard onderzoek. Je arts zal dit alleen voorstellen als een eerder onderzoek een verhoogd risico aantoonde of als er een medische reden is om dit extra onderzoek te doen, bijvoorbeeld als jij of je partner drager zijn van een genetische afwijking. Het is belangrijk dat je goed overweegt of je een vruchtwaterpunctie al dan niet wilt laten uitvoeren. Het resultaat kan namelijk ook slecht zijn. Voor de test wordt uitgevoerd, is er daarom altijd een uitvoerig gesprek over de betekenis en gevolgen van een eventueel afwijkend resultaat. Als je dat wil, kan je ook sociale en psychologische begeleiding krijgen. Soms is het risico op een miskraam als gevolg van de test groter dan de kans dat je kindje een afwijking heeft. Daarom moet je proberen voor jezelf uit te maken wat deze kansen voor jou betekenen en zo de risico's afwegen om al dan niet te kiezen voor een invasieve test.

Hoe verloopt een vruchtwaterpunctie?

Eerst wordt een echografisch onderzoek gedaan om de exacte zwangerschapsduur te bepalen. Daarna wordt onder echogeleide een dunne naald door de buikwand in het vruchtwater gebracht en wordt wat vruchtwater opgezogen. De prik is niet pijnlijk en te vergelijken met een bloedafname. De uit het vruchtwater afkomstige cellen worden in het labo gekweekt, zodat zij zich vermeerderen. Het resultaat van het alfa-foetoproteïne (AFP) gehalte in het vruchtwater is na enkele dagen bekend. Het chromosomenonderzoek duurt ongeveer 2 à 3 weken.

Nazorg

Na de punctie is er soms een paar dagen een wat trekkend of menstruatie-achtig gevoel. Ook kan de plaats waar geprikt is nog pijn doen. De klachten zijn meestal na 1 à 2 dagen verdwenen. Je kan het best een paar dagen rustig aan doen.

Is een vruchtwaterpunctie gevaarlijk?

Een vruchtwaterpunctie geeft een iets kleinere kans op een miskraam dan een vlokkentest, ongeveer 0,3 procent. Het risico wordt kleiner naarmate de zwangerschap verder gevorderd is. Een nadeel is dat het onderzoek laat in de zwangerschap plaatsvindt. Bovendien duurt de uitslag langer dan die van een vlokkentest. Omdat de vlokkentest eerder in de zwangerschap wordt uitgevoerd en de uitslag sneller bekend is, kan bij een ongunstige uitslag de zwangerschap vaak worden afgebroken door middel van een curettage. Dit is een ingreep waarbij de baarmoeder met een dun slangetje wordt leeggezogen. Na een vruchtwaterpunctie kan het afbreken van de zwangerschap alleen maar plaatsvinden door het opwekken van een voortijdige bevalling. Lees ook: Wat is het verschil tussen een prenatale screening en een prenatale diagnose? Bronnen: www.gezondheid.be www.fara.be www.uzgent.be www.uzleuven.be

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram