6 verschillende huiltjes van een baby die iedere ouder meteen herkent

dossier Baby's huilen soms de hele buurt bij elkaar. En soms word je er wanhopig van, want wat is er nu weer aan de hand? Als je de verschillende soorten huiltjes van een baby leert herkennen, kun je hem of haar (hopelijk) sneller sussen.

Soorten huiltjes van een baby

1. Het ik-heb-honger-huiltje

Als je baby honger heeft, drukt hij dat uit met een ritmische kreet die herhaaldelijk op en neer gaat. Hij krijgt eerst het gevoel van honger en begint daarna pas te huilen. Tegen de tijd dat je baby huilt, heeft 'ie dus al grote honger. Daardoor klinken zijn kreetjes zo intens. Probeer te voorkomen dat je baby moet huilen door een hongergevoel. Let daarom op de tekenen die die honger-huilbui vooraf gaan: hij wordt wakker, zit met zijn handjes in zijn gezicht, smeert de lippen en maakt zuigende geluidjes.

2. Het ik-voel-me-oncomfortabel-huiltje

Een kreet van ongemak is zeurend en nasaal. Je baby probeert je te vertellen dat hij bijvoorbeeld een luierwissel nodig heeft, want het zit allemaal niet zo lekker daar. Of hij voelt de veiligheidsriem van de autostoel de hele tijd in zijn buik prikken. Maar het kan ook zijn dat er een licht te fel in zijn ogen schijnt. Met andere woorden: er zijn legio oorzaken van dit huiltje. De uitdaging bestaat er dan ook in uit te dokteren wat je baby een oncomfortabel gevoel bezorgt.

3. Het ik-ben-bang-huiltje

Een angstige kreet die klinkt als een krijs. Tot de eerste zes maanden is een bang gezicht niet goed van een baby af te lezen. Daarna is hij wel in staat om er geschrokken uit te zien. Als er dan plots een onbekend gezicht voor hem staat, kan hij hier erg van schrikken.

4. Het huiltje als je kind te veel prikkels krijgt

Je kleintje is niet gewend aan jouw drukke, soms lawaaierige leven. Als hij op ontroostbare wijze een zeurderige, kieskeurige kreet laat horen, wil dat zeggen dat hij overmatig gestimuleerd is. Je baby ontvangt dan te veel prikkels van buitenaf en zal waarschijnlijk ook zijn hoofd afwenden van lawaai, beweging of andere dingen die voor hem op dat moment even te veel zijn.

5. Het ik-ben-moe-huiltje

Deze kreet begint langzaam en wordt ook langzaam opgebouwd. Het begint meestal met jammeren en wrijven in de ogen. Daarna neemt de huilbui toe in toon en intensiteit, waardoor het alsmaar meer op schreeuwen lijkt.

6. Het ik-heb-koliek-huiltje

Huilen als je baby last heeft van koliek klinkt als intens gejammer of gegil. De kreet gaat gepaard met gespannen bewegingen zoals bijvoorbeeld gebalde vuisten en een gebogen rug. Het klinkt als een ontroostbaar gehuil, zonder oorzaak. Je kunt koliek ook herkennen aan de 'regel van drie'. Dat betekent dat je baby drie uur achter elkaar huilt, minstens drie dagen per week, gedurende ten minste drie weken op rij. Het is een leerproces om je baby goed te leren kennen en huilen hoort daar nu eenmaal bij. Dus de volgende keer wanneer je kind besluit om z'n keel open te zetten, weet je hopelijk snel wat het probleem is. Lees ook: 8 tips om je baby moeiteloos in slaap te krijgen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram