Baby 9 Jun 2019 Paulien

8 tips om je baby zonder moeite in slaap te krijgen

We kennen allemaal de klassiekers: een nachtzoentje, een verhaaltje of een liedje en een nachtlampje. Maar bij sommige baby’s helpt dat allemaal niet. Probeer daarom eens deze minder voor de hand liggende tips om je baby in slaap te krijgen.

1. Weg met blauw licht

Zorg ervoor dat zeker een uur voor het slapen gaan, je baby geen last meer heeft van blauw licht. Je denk nu misschien: ‘ha, ik heb geen blauwe lampen’, maar je gsm, tv en andere schermen geven allemaal blauw licht af. Dat licht zorgt ervoor dat je minder makkelijk de slaap vat, en je baby dus ook.

2. Maak het pikdonker

Een baby moet vaak slapen op momenten dat het buiten nog licht is, en dat helpt natuurlijk niet echt. Zorg er dus voor dat je zonnewerende gordijnen hebt in de slaapkamer en dat je baby een halfuur voor het slapengaan al in een donkere ruimte is. Zo zal ie vanzelf moe worden.

3. Kukeleku

Een goed nachtrust heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid slaap, maar ook met wanneer je slaapt. Een goede routine is dus cruciaal voor je baby. Het zou dus ook enorm helpen om je baby wakker te maken bij het opkomen van de zon, zodat ie meteen geconfronteerd wordt met daglicht. Jammer voor ouders die graag eens uitslapen, kukeleku!

4. Eten

Slapen met een volle maag is beduidend moeilijker, ook voor baby’s. Voedt daarom je kleintje niet vlak voor het slapen gaan. Als je baby al wat ouder is en groentepapjes mag eten, geef je die best een paar uur voor bedtijd. Als je kleintje dan toch honger krijgt, kan je hem of haar een klein snackje geven.

5. Maak het lekker koud

Een koude kamer zorgt voor een betere nachtrust. Je lichaam weet dat het tijd is om te gaan slapen wanneer de temperatuur daalt en de zon dus ondergaat. Zorg er daarom voor dat de babykamer altijd lekker koel is.

6. De alleen-maar-slaapkamer

Het is natuurlijk verleidelijk om de babykamer vol te proppen met opbergdozen en speelgoedkisten. Maar als je baby slaapproblemen heeft, gebruik je de slaapkamer best alleen om te slapen. Zo is er geen afleiding en weet je baby ook dat het bedtijd is als ie in de kamer komt.

7. Ritueel

Deze werkt bij volwassenen en bij kinderen: verzin een ritueel. Zoek een simpele impuls, zoals een liedje of een geur, dat je kind kan associëren met bedtijd.

8. Laat iemand anders het eens doen!

Zeker op latere leeftijd kan je kind ook wel eens bewust niet willen gaan slapen. Dan kan het helpen om oma of een babysitter dit karweitje te laten oplossen. Want kinderen zijn altijd veel braver bij andere mensen. Als je de middelen en de tijd hebt, laat dan een paar dagen na elkaar iemand anders je ukkie in bed stoppen. Zo kan ie terug wennen aan het slapengaan.

Lees ook: 4 ‘fouten’ die elke mama wel eens maakt bij haar eerste baby

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
8 tips om je baby zonder moeite in slaap te krijgen
Sluiten