Baby 28 May 2019 Paulien

De voordelen van met je baby slapen in dezelfde kamer

Kind en Gezin en Belgische kinderartsen raden aan om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar te laten slapen in de ruimte waar de moeder of de ouders ook zijn: de woonkamer, slaapkamer, … Tot nu toe adviseerde Kind en Gezin om de baby tot 6 maanden bij de ouders te laten slapen.
Belangrijkste reden voor het aangepaste advies van Kind en Gezin is het voorkomen van wiegendood, wat tot de leeftijd van één jaar kan optreden. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders, in hetzelfde bed. Nadien slaapt de baby bij voorkeur in een eigen kamer. Is dit niet mogelijk, zorg dan voor een apart hoekje waar het koeler en donker is.

Voordelen van slapen in dezelfde kamer

Wanneer je in dezelfde kamer slaapt, kan je je baby veel makkelijker in de gaten houden. Je baby hoort en voelt ook dat je in de buurt bent en zal dus minder vaak wakker worden of huilen. Daardoor zal niet alleen je kleintje beter slapen, maar ook jijzelf. Klinkt dat niet hemels?

Als je borstvoeding geeft, zal samen slapen ook zorgen voor een toename in de moedermelkproductie, omdat je ’s nachts regelmatiger een voeding zal geven. Zo heb je ook meer interactie met je kleintje. Ook de kans op wiegendood verkleint wanneer je de kamer deelt met je baby.

Niet in hetzelfde bed

Samen slapen met een baby in een volwassen bed of op de sofa wordt niet aangeraden. De zachte matras, dekbed, kussen, het lichaam van een volwassene en het ontbreken van spijlen zorgen voor een onveilige omgeving. Wil je je kindje dicht bij jou? Dan is de beste optie om het kinderbed tegen het grote bed aan te schuiven of te kiezen voor een aanschuifbed.
Een aanschuifbed, ook side-bed of co-sleeper genoemd, is een veilige manier om samen met je kind te slapen. Het side-bed heeft een open zijde die tegen het ouderlijk bed wordt geschoven. Zo is de baby gemakkelijk bereikbaar, bv. voor het geven van borstvoeding. Het side-bed wordt vastgemaakt aan het grote bed, zodat er geen ruimte is tussen de twee bedden en het niet kan wegschuiven.
Het bed heeft ook een tussenhekje dat kan omhoog getrokken worden als de baby slaapt. Dat is er om te voorkomen dat de baby in het ouderlijk bed rolt of tussen de matras terecht komt. Zodra de baby beweeglijker wordt, vanaf ongeveer 6 maanden, schakel je over naar een kinderbed dat in lagere stand kan worden gezet. Indien je je baby nog graag dicht bij je hebt, kan je dit bed tegen het volwassen bed schuiven.
Lees ook: Mag je een pasgeboren baby wakker maken voor voeding?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
De voordelen van met je baby slapen in dezelfde kamer
Sluiten