Baby 8 Feb 2020 Sofie Van Rossom

Slaapt je baby beter in een slaapzak of onder een deken?

Een slaapzak zorgt ervoor dat je kindje mooi op z’n rug blijft liggen en zo vrij kan blijven ademen. Vooral als je baby drie tot vijf maanden oud is, en de kans op wiegendood het grootst is, raden experts een slaapzak aan. Om niet te moeten omschakelen na enkele maanden kan je ook al kort na de geboorte voor een babyslaapzak kiezen.

Wat zijn de voordelen van een babyslaapzak?

Een donsdeken gebruik je sowieso beter pas als je kindje minstens één jaar oud is. Een gewoon deken kan eventueel wel, maar dan bestaat de kans dat je kindje eronder schuift, wat warmtestuwing en ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken en die zaken werken opnieuw wiegendood in de hand. Een slaapzak houdt de beentjes niet alleen lekker warm, het zorgt er ook voor dat je kleine avonturier niet uit bed klimt.

Waarop moet je letten als je een babyslaapzak gebruikt?

Neem eentje op maat, anders zou je baby misschien ín de slaapzak kunnen kruipen. Zorg er ook voor dat je de slaapzak kan dichtmaken met een rits en dat je die rits naar de voetjes toe kan sluiten, zodat je bengel niet zelf de slaapzak kan openen. Als je een winterslaapzak neemt, die dus al behoorlijk dik is, hoef je geen extra deken meer te gebruiken. Bij een zomerslaapzak kan je eventueel wel nog een laken voorzien, maar stop het dan stevig in aan de zijkanten en het voeteinde van de matras. Je kindje hoeft trouwens niet ‘hoog’ in bed te liggen, zijn voetjes mogen het voeteinde bijna raken.

Verkies je toch een deken?

Gebruik dan eentje die qua afmetingen past bij het wiegje en vergeet het deken of laken niet stevig in te stoppen. Ook nu mogen de voetjes bijna het einde van de matras raken. Je wil uiteraard niet dat je kleintje het koud krijgt, maar probeer toch ook te vermijden dat ‘ie begint te zweten. Hou dus rekening met de pyjama en de temperatuur in de slaapkamer. Zo’n 16 tot 18 graden is ideaal. Twijfel je of hij het goed heeft? Dan kan je altijd eens aan het nekje voelen, of aan z’n voetjes.

Lees ook: Wiegendood: oorzaak en preventie

Bronnen:
www.kindengezin.be
www.veiligheid.nl 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Slaapt je baby beter in een slaapzak of onder een deken?
Sluiten