Krabt jouw baby zich? Zo zorg je ervoor dat ie zichzelf geen pijn doet

getty_baby_handschoen_want_2023.jpg

dossier Baby’s krabben zichzelf vaak. Soms omdat ze jeuk hebben, maar vaak ook per ongeluk. Dankzij deze 6 tips kan je het krabben én de schade beperken tot een minimum.

Waarom krabben baby’s zichzelf?

Jonge baby's hebben hun bewegingen nog niet helemaal onder controle. Soms gaat er een handje plots de verkeerde kant op, en krabt je baby zichzelf in het gezicht. Op andere momenten krabt een baby zichzelf bewust, omdat het kriebelt of omdat ze bijvoorbeeld een allergie of eczeem hebben.

1. Minder in bad en meer hydrateren

Als je kindje zich veel krabt, kijk dan naar de oorzaken. Is de huid misschien droog? Baby’s hebben een gevoelige huid en veel badderen of het gebruik van verzorgingsproducten kan de huid uitdrogen. Dat zorgt voor jeuk. Probeer je baby wat minder vaak te wassen. Gebruik tijdens het wasmoment eens een andere wasgel, of laat het helemaal achterwege. Na het badje kan je de huid hydrateren. Probeer ook eens van wasmiddel te veranderen.

2. Kijk kritisch naar het eten

Het kan ook zijn dat je baby jeuk heeft door een voedselallergie. Misschien eet jouw kindje – of jij, als je borstvoeding geeft - iets waar hij of zij niet tegen kan. Ook dat kan zorgen voor jeuk. Kijk kritisch naar je eten en kijk eens naar veel voorkomende voedselallergieën.

3. Bij eczeem: ga naar de specialist

In sommige gevallen krabben baby’s zich omdat ze last hebben van eczeem. Je kunt dan het beste om een doorverwijzing vragen bij de huisarts. Specialisten kunnen goed beoordelen wat jouw kindje nodig heeft zodat de jeuk veel minder wordt of misschien zelfs helemaal verdwijnt.

4. Gebruik krabwantjes

De meeste moeders hebben een haat-liefdeverhouding met krabhandschoentjes. De een vindt het zielig, voor de ander is het de redder in nood. Krabhandschoentjes, ook wel krabwantjes genoemd, zijn handschoentjes voor jouw krabgrage minimi. De voorkeur gaat wel uit naar het niet dragen van krabhandschoentjes. Het kan namelijk frustrerend zijn, omdat ze zo niets meer kunnen vastpakken. Maar omdat de nageltjes van baby’s klein, maar o zo scherp zijn, kan het een uitkomst zijn als jouw kindje zich vaak krabt. Welk soort krabhandschoentje werkt voor jouw kind, is afhankelijk van hoe behendig hij of zij is bij het uittrekken. Je kunt in plaats van handschoentjes ook sokjes aantrekken, en deze tot ver onder de mouwen stoppen zodat ze moeilijk zijn uit te doen. Er zijn ook speciale pakjes te koop waar je de handjes kan instoppen.

5. Houd de nagels kort

Hoewel een baby superkleine nageltjes heeft, zijn ze vlijmscherp. En juist omdat de bewegingen nog zo ongecontroleerd zijn, zorgt dat voor gevaarlijke taferelen. Vijl of knip de nagels twee tot drie keer per week. Bij een baby jonger dan een maand kan je haakjes en scherpe randen het best wegvijlen. Gebruik hiervoor een kartonnen nagelvijl. Voor het knippen gebruik je een nagelschaar met stompe punten, of een nagelknippertje. Let op dat je de schaar goed ontsmet en wacht tot de baby rustig is. Knip de nagels recht af zodat je de kans op ingroeien vermindert.

6. Gezicht vet houden

Om ervoor te zorgen dat je kindje minder grip heeft bij het krabben, kan je het gezicht goed vet houden. Gebruik een milde crème zoals kokosolie, Bepanthol, vaseline of andere natuurlijke vette crèmes. Op deze manier heeft jouw kindje minder grip op zijn of haar gezicht, waardoor de kans dat hij zich bezeert een stuk kleiner wordt. Lees ook: Nageltjes knippen bij een baby: dit zijn de tips en tricks Bron: Kind en Gezin


Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram