Baby 26 Apr 2019 Paulien

Nageltjes knippen bij een baby: de tips en tricks die je moet kennen

Het is wat, met zo’n ieniemini klein schaartje de nog veel kleinere nageltjes van je baby knippen. En toch moet het, want als de nageltjes te lang worden, kan je baby zichzelf verwonden.  

Gelukkig hoef je niet meteen met een nagelschaartje of nagelknipper aan de slag. Tot je baby zo’n drie maanden is, kun je de nageltjes het best vijlen, omdat ze dan nog erg zacht zijn. Gebruik hiervoor een kartonnen vijltje. Trek de huid wat van het nageltje weg, zodat je er goed bij kunt. Vijl vervolgens naar één kant op. Dit is belangrijk, want anders kunnen er scheurtjes ontstaan.

baby nageltjes knippen

Babynageltjes knippen

Na vier à zes weken kun je beginnen met knippen. Hiervoor kun je het best een babyschaartje gebruiken: een klein schaartje met stompe punten. Er bestaan ook babyknippertjes, mocht je dat handiger vinden. Of je houdt het natuurlijk gewoon bij de vijl. Knip de nagels van je baby wanneer hij rustig is, bijvoorbeeld na een voeding of als hij slaapt.

Houd het handje van je baby goed vast, pak een vingertje en duw de huid aan de vingertop weer wat van de nagel weg. Knip de nagels recht af.

Met twee staan jullie sterk, dus vraag je partner de baby mee vast nemen. Zo temper je de stress dat je baby mid-knip plots bruusk beweegt. Kijk ook meteen of er vuil onder de nageltjes zit. Dit is makkelijk weg te halen met het puntje van een vijl.

baby nageltjes knippen

Hoe vaak moet je de babynageltjes knippen?

De nagels van je baby groeien ontzettend snel. Misschien moet je ze zelfs meerdere keren in de week bijknippen. Het goede nieuws: met zoveel oefening word je er vanzelf goed in! Teennagels groeien minder snel, dus die zal je minder vaak moeten knippen.

Oeps, in de vinger geknipt!

Tja, dat kan gebeuren. Niemand is perfect, toch? Spoel het handje van je baby af met koud water en druk er een gaasje op. Het zou snel moeten stoppen met bloeden. En dan? Een dikke knuffel van mama en het is alweer vergeten en vergeven.

Lees ook: Krabt jouw baby? Zo zorg je ervoor dat ie zichzelf geen pijn doet

Bron:
www.kindengezin.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Nageltjes knippen bij een baby: de tips en tricks die je moet kennen
Sluiten