Kinderwens 14 May 2019 Paulien

12 dingen die vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen niet willen horen

Wat moet je zeggen als iemand geen kinderen kan krijgen? Onze tip: als je niet goed weet wat zeggen, zeg dat dan gewoon. Dat is altijd beter dan een van de volgende kemels schieten.

1. ‘Relax!’

Was het maar zo makkelijk. Relaxen zorgt er niet voor dat complicaties bij de eierstokken of in het sperma op magische wijze verdwijnen.

2. ‘Heb je dit voedingssupplement/dieet/zalfje al geprobeerd?’

Dit is natuurlijk ook goed bedoeld, maar de kans is groot dat iemand al alle opties af is gegaan. Of ze zit volop in de medische molen van het ziekenhuis. De zoveelste suggestie voor een wondermiddel kan dan net eentje teveel zijn.

3. ‘Je mag mijn kinderen anders wel hebben!’

We snappen dat dit met een knipoog bedoeld is. Maar deze opmerking is toch een behoorlijke no go.

4. ‘Weet je zeker dat je überhaupt wel kinderen wil?’

Een koppel legt niet voor niets een heel medisch traject af. En geeft ook niet voor de lol duizenden euro’s uit aan de behandeling. Bovendien kan deze vraag een gevoel van onbegrip opwekken. Alsof ze het maar niet moeten willen, omdat het niet meteen of via de natuurlijke weg lukt.

5. ‘Je bent zo jong en je hebt nog alle tijd.’

Het is een fabeltje dat alleen oudere vrouwen vruchtbaarheidsproblemen hebben. Er kunnen voor jonge vrouwen net zo goed tientallen verschillende oorzaken zijn, waardoor zwanger worden moeilijk gaat. Het is dus goed als een (jonge) vrouw er als de kippen bij is als ze merkt dat het niet lukt. Je gaat beter een keer te veel naar de dokter dan een keer te weinig.

6. ‘Zie het maar zo, het kan erger. Je kon ook ernstig ziek zijn.’

Natuurlijk kan het àltijd erger, maar dat wil niet zeggen dat de gevoelens niet legitiem zijn. Ze doen er dan niet opeens minder toe. Bovendien mag een vrouw zich hier echt rot door voelen of verdrietig over zijn. Door te zeggen dat het erger kan, voelt het alsof ze zich moet schamen voor haar gevoelens.

7. ‘Het gebeurt vanzelf.’

Ook deze uitspraak is goed bedoeld en waarschijnlijk met de intentie om haar een hart onder de riem te steken. Maar de realiteit is wel dat het helaas niet bij iedereen lukt om zwanger te worden of dit nu via de natuurlijke of een medische weg is.

8. ‘Alles gebeurt met een reden.’

Wederom, niet bepaald geruststellend. Wanneer een vrouw vruchtbaarheidsproblemen heeft, klinkt geen enkele reden als een goede reden voor zoveel verdriet en twijfel.

9. ‘Er zijn zoveel kinderen op de wereld die ook een fijne thuis willen.’

Er is niks mis mee als een vrouw liever zelf een kindje wil krijgen in plaats van adopteren. Een kind adopteren is prachtig. Maar het voelt met deze uitspraak alsof ieder koppel met vruchtbaarheidsproblemen meteen maar weeskinderen moet adopteren.

10. ‘Gelukkig heb je al een kind!’

Zelfs al heeft een koppel eerder wel succesvol een zwangerschap achter de rug, dat maakt het niet minder erg als er daarna vruchtbaarheidsproblemen zijn. Wie zegt dat het niet emotioneel net zo zwaar is? Vruchtbaarheidsproblemen zijn vruchtbaarheidsproblemen, of dit nu de eerste, tweede of derde zwangerschap is.

11. ‘Het duurde bij mij vijf maanden om zwanger te worden, ik weet precies hoe jij je voelt.’

Al is het nog met zulke goede intenties gezegd, het blijft wel een dooddoener. We gaan heus niet vergelijken wie er langer zwanger probeert te worden of wie het zwaarder heeft. Je kan nooit echt weten hoe een situatie voor iemand voelt, iedereen is anders en iedere situatie is anders.

12. ‘En, ben je nu al zwanger?’

Deze opmerking doet gewoon niet veel meer dan extra druk opleggen en het gevoel geven dat ze faalt. Bovendien: als ze zwanger is, hoor je het wel.

Lees ook:
Vruchtbaarheidsproblemen: alomtegenwoordig maar nog steeds taboe
Do’s & don’ts: hoe steun je iemand met vruchtbaarheidsproblemen?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
12 dingen die vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen niet willen horen
Sluiten