Hoe steun je iemand met vruchtbaarheidsproblemen?

dossier 1 op 6 koppels heeft te maken met verminderde vruchtbaarheid. Hoogstwaarschijnlijk zijn er dus ook in jouw omgeving mensen met een onvervulde kinderwens. Wat kan je doen om ze te steunen, en wat zeg je beter niet? We vroegen het aan fertiliteitarts en gedragscoach Dr. Elke Struiwig.





Dr. Elke Struiwig: “De manier waarop mensen omgaan met hun onvervulde kinderwens varieert. Sommige koppels zijn er heel open over, anderen helemaal niet, maar ze komen wel allemaal in een emotionele rollercoaster terecht, die samenhangt met de menstruele cyclus. Een woordje uitleg.


Lees ook: Heel wat vrouwen hebben niet zo'n vruchtbare cyclus als ze zelf vermoeden

Emotionele rollercoaster bij vruchtbaarheidsproblemen

Getty_buik_vrouw_onzeker_2024.jpg

© Getty Images

Een nieuwe menstruele cyclus start op de eerste dag van het menstruele bloedverlies. Tijdens deze dagen zijn koppels vaak verdrietig, omdat ze in hun vorige menstruele cyclus niet zwanger zijn geworden. Daarna moet het koppel zich gaan focussen op de vruchtbare dagen die eraan komen. (Wanneer de vruchtbare dagen zijn, is afhankelijk van de duur van de menstruele cyclus.) Na de vruchtbare dagen komen de wachtweken eraan. Deze duren 2 weken, maar lijken eindeloos. Gedurende deze weken zijn veel vrouwen gefocust op hun lichaam. Alles wat er gebeurt in hun lichaam merken ze op. Aan het einde van de twee wachtweken treedt er een onzekere periode op. Zijn ze zwanger: ja of nee?

"Regelmatig hoor ik dat vrouwen dan bang zijn om naar de wc te gaan of schrik krijgen van alle krampen in hun buik. Hoe mensen omgaan met deze wachtweken is heel verschillend. Ik ken vrouwen die graag hard werken of deze periode gaan volplannen met activiteiten zodat de tijd voorbij vliegt. Anderen vinden het net fijn om tijd voor zichzelf in te plannen en het rustig aan te doen. Hoe iemand reageert, hangt dus af van de persoon én het moment. Er is dan ook niet één gouden manier om iemand in een kinderwenstraject te benaderen."

Lees ook: Ongewild kinderloos: "De moeder van alle moedervragen: Wat als er geen kinderen komen?"

Tips voor wie iemand met onvervulde kinderwens wil steunen

  • Begin het gesprek open en vraag hoe het met ze gaat. Als mensen over hun kinderwenstraject willen praten beginnen ze er zelf wel over.
  • Vertel jouw vriend of vriendin dat je het fijn vindt dat ze jou in vertrouwen nemen over hun kinderwenstraject. Zo weten zij dat ze bij jou terecht kunnen voor een luisterend oor.
  • Lúister voornamelijk als zij of hij het over hun kinderwenstraject hebben en laat hen de leiding in het gesprek nemen.
  • Doe niet nonchalant over de onvervulde kinderwens. Een kinderwenstraject is emotioneel zwaar en kan het leven op de kop zetten.
  • Neem jouw vriend of vriendin regelmatig mee op stap zodat ze hun aandacht kunnen verzetten of even kunnen opladen.
  • Vermijd goedbedoelde adviezen zoals ‘als ik jou was, zou ik…’, ‘ik heb gehoord dat accupunctuur kan helpen’, of anekdotes als ‘De dochter van de buurvrouw van mijn tante is naar het buitenland geweest voor een ivf-traject en is daar zwanger geworden.’ Zulke zinnen kunnen mensen het gevoel geven dat ze er nog niet alles aan doen om zwanger te worden. Daarnaast is er tegenwoordig zodanig veel informatie op internet te vinden dat mensen soms het overzicht kwijtraken en zich verloren voelen.
  • Proberen jullie zelf zwanger te worden, of heb je net ontdekt dat je zwanger bent, vertel het dan in een discrete, veilige omgeving. Een zwangerschapsaankondiging kan voor hen namelijk heel confronterend zijn. Het is dan fijn als ze in een situatie zijn waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn.
  • Stel je weet niet zo goed hoe je iemand moet benaderen. Vertel ze dan dat je weet dat ze een onvervulde kinderwens hebben en dat je het moeilijk vindt om dit onderwerp aan te snijden, maar dat je hun wil helpen of bereid bent om te luisteren wanneer dat nodig is. Nu weet jouw vriend of vriendin dat ze bij jou terecht kunnen, maar voelen ze niet verplicht om dit onderwerp aan te kaarten."



Lees ook: Alles wat je moet weten over kunstmatige inseminatie (IUI)

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram