Kinderwens 8 Sep 2020 Paulien

Do’s & don’ts: hoe steun je iemand met vruchtbaarheidsproblemen?

We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving bij wie de kinderwens maar niet in vervulling wil gaan. Hoe ga je als vriend(in) om met die vruchtbaarheidsproblemen?

Don’ts

Nonchalant zijn

“Ach, maak je niet druk, het komt vanzelf wel.” Of: “Je bent nog zo jong!” Of, erger nog: “Probeer je er niet op te focussen.” Als je maand na maand van test naar test toe leeft, is het heel moeilijk om het los te laten.

Zwangerschapsnieuws meedelen

Wacht tot zíj aan jou vraagt of je de zwangerschapsaankondiging van die ene BV hebt gezien, en begin er dus niet zelf over. Je hoeft er haar dus niet aan te helpen herinneren dat ze een kinderwens heeft… Is er iemand uit jullie omgeving zwanger? Dan vertel je dat beter wél. Indien mogelijk zelfs voor de persoon in kwestie het nieuws aankondigt, dan kan ze zich mentaal al wat voorbereiden op dat moment.

Van tafel vegen

Voel jij je er wat ongemakkelijk bij als je vriendin over haar vruchtbaarheidsproblemen vertelt? Guess what, voor haar is het ook niet evident. Dit is nu eenmaal wat constant in haar hoofd speelt. En hoewel meer mensen met zulke problemen kampen dan je denkt, hangt het toch nog steeds een beetje in de taboesfeer. Snel van onderwerp proberen veranderen, is dus een no go.

Do’s

Geef haar de leiding in gesprekken

Als je vriendin begint over haar vruchtbaarheidsproblemen, laat haar dan in the lead over wat ze wel en niet wil delen. Geef ook eerlijk aan dat je haar gevoelens niet wilt kwetsen en dat ze zeker geen antwoord hoeft te geven als ze dat niet wil. Vraag ook of ze het op prijs stelt als je af en toe het onderwerp bij haar aanhaalt. Sommigen voelen zich zo gesteund, anderen willen eerder met rust gelaten worden.

Steun haar in zware beslissingen

Of je vriendin kiest voor een vruchtbaarheidsbehandeling of juist niet, steun haar in deze beslissing. Laat haar dit weten, stel vragen over de behandeling en over de periode die haar te wachten staat. Vermijd goedbedoeld advies zoals: “weet je wel hoeveel IVF kan kosten en hoe zwaar dit lichamelijk en mentaal kan zijn?” Je vriendin weet er waarschijnlijk veel meer over dan jij.

Subtiel switchen van onderwerp

Als je vriendin jou in vertrouwen heeft genomen over haar kinderwens, kan je er vanuit gaan dat ze wil dat je dit niet deelt met anderen. Zo kunnen er vaak genoeg groepsgesprekken ontstaan over babynieuws. Help je vriendin door het gespreksonderwerp subtiel te veranderen.

Zorg voor afleiding

Als je vriendin al langer aan het proberen is om zwanger te raken, zal je merken dat er steeds meer druk op haar schouders komt te liggen. Vooral de laatste weken van de cyclus, vlak voor de menstruatie (of zwangerschap) kunnen zenuwslopend zijn. Probeer haar daardoor af te leiden met een lunch, een bioscoopje, een shopmiddag of een etentje.

Lees ook:
Alles wat je moet weten over een ICSI-behandeling
Vruchtbaarheidsproblemen: alomtegenwoordig maar nog steeds taboe
Ongewild kinderloos: “De moeder van alle moedervragen: Wat als er geen kinderen komen?”
12 dingen die vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen nooit meer willen horen

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Do’s & don’ts: hoe steun je iemand met vruchtbaarheidsproblemen?
Sluiten