3x snelle kraamkost: préparé, tomatensoep en quiche

dossier

Kraamverzorgster Stéphanie Pilyser geeft in haar boek Kraamkost vijftig lekkere en makkelijke recepten voor het hele gezin. Onze favorieten? Zelfgemaakte préparé, snelle tomatensoep met balletjes en goedgevulde preitaart.

Homemade préparé

INGREDIËNTEN VOOR CA. 200 G

een half sjalotje, 1 mini-augurk, 1 eetlepel kappertjes, 180 g 100% rundsgehakt

KRUIDEN, ZUIVEL EN VETTEN

1 koffielepel mosterd, peper en zout

BEREIDING

  • Snipper het sjalotje, de mini-augurk en de kappertjes in fijne stukjes.
  • Meng de mosterd onder het gehakt en kruid met peper en zout.
  • Roer het sjalotje, de augurk en de kappertjes door het gehakt.

Lees ook: Recept: macaroni met broccoli en bloemkool

Lazy tomatensoep met balletjes

INGREDIËNTEN VOOR CA. 3 À 4 LITER

3 grote uien, 700 g passata, 1,2 kg tomatenblokjes in blik, 250 g kippenballetjes

KRUIDEN, ZUIVEL EN VETTEN

2 teentjes knoflook, olijfolie, 3 blokjes kippenbouillon, 700 ml kippenbouillon, peper en zout, een scheutje room

BEREIDING

  • Schil en snijd de uien in grote stukken en snijd de knoflook. Stoof deze even kort aan in een kookpot met een scheutje olijfolie.
  • Voeg de passata en tomatenblokjes toe en laat even stoven.
  • Doe de blokjes kippenbouillon erbij en leng aan met 700 milliliter kippenbouillon.
  • Kruid met peper en zout en laat 10 minuten koken.
  • Mix de soep grondig en voeg daarna de kippenballetjes toe.
  • Laat nog een kleine 10 minuten meekoken.
  • Heerlijk met een beetje room!

Vegetarisch: vervang de kippenbouillon door groentebouillon en de kippenballetjes door croutons, enkele geroosterde zaden of geroosterde kikkererwten.

Koemelkvrij: kies voor kokosroom in plaats van room als afwerking.

Glutenvrij: kies voor een glutenvrije bouillon.

Lees ook: Snelle, gezonde hap: enchiladas met kip in tomatensaus

Goedgevulde preitaart

INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN

600 g prei, 1 sjalotje, 200 g spekblokjes, bladerdeeg

KRUIDEN, ZUIVEL EN VETTEN

teentje knoflook, olijfolie, 3 biologische eieren, 200 ml (volle) room, peper en zout, 150 g gemalen kaas

BEREIDING

  • Snijd de prei in kleine stukken en was grondig.
  • Snipper de sjalot in kleine stukjes en plet het teentje knoflook.
  • Bak de sjalot en de knoflook in een pan met wat olijfolie.
  • Voeg de spekjes toe en doe er de prei bij wanneer het spek kleur krijgt.
  • Laat samen even aanstoven.
  • Laat het mengsel goed afkoelen.
  • Leg het bladerdeeg in een bakvorm en prik er gaatjes in met een vork.
  • Verdeel het mengsel van prei en spekjes over de bakvorm.
  • Kluts ondertussen de eieren en meng met de room, peper en zout.
  • Verdeel over het bladerdeeg.
  • Werk af met de gemalen kaas en zet in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 35 à 40 minuten.

Glutenvrij: kies voor een glutenvrij bladerdeeg.

Vegetarisch: kies voor een extra groente (bv. pompoen, courgette of wortel) in plaats van spekjes.

Koemelkvrij: kies voor kokosroom en een koemelkvrij bladerdeeg. Ter vervanging van de gemalen kaas kun je kiezen voor edelgistvlokken of een vegan kaasvervanger.

Bron: Kraamkost, Uitgeverij Lannoo, € 22,99


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram