Zwangerschap verhoogt kans op snurken en slaapapneu

dossier Bijna de helft van de vrouwen die zwanger zijn begint plots te snurken terwijl ze dat voorheen nooit gedaan hebben. Ook bestaat een verhoogde kans op tijdelijke slaapapneu, een fenomeen waarbij de ademhaling soms even stopt. Snurken ontstaat meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Meerdere hormonale en fysiologische factoren kunnen daarbij een rol spelen.

  • Hoe zwaarder je was voor de zwangerschap en hoe meer je aankomt tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans op snurken en slaapapneu. Overgewicht zorgt er namelijk voor dat de keelwanden dikker worden en de luchtdoorstroom gedeeltelijk wordt belemmerd.
  • Het zwangere lichaam houdt meer vocht vast. Daardoor kunnen de slijmvliezen in de keelholte en in de neus opzwellen en treedt er een vernauwing op, waardoor de luchtdoorgang wordt belemmerd.
  • Door de betere doorbloeding van het neusslijmvlies, kan de doorgankelijkheid verminderen.
Tijdens de zwangerschap kunnen slaapstoornissen zoals obstructief slaapapneusyndroom ontstaan of in ernst toenemen. Een apneu is een medische term voor een ademstilstand tijdens de slaap gedurende tenminste 10 seconden. Indien er meer dan vijf apneus optreden per uur optreden, spreekt men van een slaapapneusyndroom. Dit gaat meestal gepaard met een verhoging van het snurkgedrag. Ongeveer 10 à 15 procent van de zwangere vrouwen zou hiermee in meerdere of mindere mate geconfronteerd worden. Overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes voor de zwangerschap, zijn de belangrijkste risicofactoren.

Wat zijn de gevolgen van snurken en slaapapneu?

  • Door het snurken en vooral de ademstops ben je overdag erg slaperig en niet goed uitgerust. Je bent ook prikkelbaar en kan je minder goed concentreren.
  • Door de ademstops ontstaat er zuurstoftekort in het bloed (hypoxie) waarvan ook de foetus kan te lijden hebben.
  • Snurken en slaapapneu verhogen de bloeddruk en kunnen bijdragen tot het ontstaan van (zwangerschaps)hypertensie en pre-eclampsie. Studies hebben aangetoond dat een zwangerschap verwikkeld met hypertensie een hoger risico geeft op ongunstige uitkomsten voor zowel de moeder als het kind.

Wat kan je zelf doen?

  • Eet geen zware maaltijd vlak voor het slapen gaan. De gevulde maag drukt de longen tijdens het slapen wat omhoog, wat ademen moeilijker maakt en snurken stimuleert
  • Slaap op je zij en niet op je rug. Naar het einde van de zwangerschap toe wordt het lichaam steeds zwaarder. Wanneer je dan op je rug slaapt, is er een verhoogde druk op de luchtwegen waardoor je gemakkelijker gaat snurken. Het trucje met de tennisbal in het bovenstuk van je pyjama kan voorkomen dat je tijdens de slaap op je rug rolt.
  • Streef naar een goed lichaamsgewicht en zorg voor een gezond voedingspatroon. Diëten tijdens de zwangerschap wordt evenwel afgeraden.
  • Roken is heel schadelijk tijdens de zwangerschap én verhoogt de kans op snurken.
  • Zorg voor een regelmatig slaap- en leefpatroon want ook vermoeidheid verhoogt de kans op snurken tijdens zwangerschap.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

  • Neem zeker contact op als je luidruchtig snurkt en overdag last hebt van vermoeidheid.
  • Bij vermoeden van een obstructief slaapapneu-syndroom zal je arts je doorverwijzen naar een slaapcentrum. Via een slaaponderzoek wordt er een diagnose gesteld en nagegaan wat de beste behandeling is.
  • Bij slaapapneu zal je extra opgevolgd worden voor onder meer zwangerschapshypertensie en -diabetes.

Behandeling van slaapapneu

  • De meest voorkomende behandeling is het gebruik van een beademingstoestel met masker terwijl je slaapt. Dit toestel stuurt een verhoogde luchtdruk bij het inademen, waardoor de luchtweg open blijft. Welke luchtdruk nodig is, wordt door het slaapcentrum bepaald. Dit is een veilige behandeling bij zwangere vrouwen.
  • Een andere behandeling is een mondbeugel. Deze is vooral geschikt bij lichte vormen van slaapapneu, of bij het niet kunnen verdragen van de behandeling met het masker.
Bronnen: www.apneuvereniging.be www.uzgent.be www.nhg.org www.thuisarts.nl

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram