Zwangerschap 10 Jun 2019 Paulien

Enkele tips om je zwangerschap makkelijker geheim houden

Of je nu pas zwanger bent, probeert zwanger te worden, of gewoon geen zin hebt om het nieuws al openbaar te maken, op een gegeven moment zal je omgeving iets beginnen vermoeden. Dat wil je (voorlopig) liefst voorkomen. Maar hoe ga je om met ochtendmisselijkheid, je plotse ‘afkeer’ van alcohol en misschien een beginnend buikje? 

De meeste mensen wachten tot de kaap van 12 weken is gerond om het blijde nieuws te verkondigen, maar dat kan ook eerder – of later. Dat is volledig aan jullie. Zorg er om te beginnen voor dat jij en je partner op één lijn staan wat betreft het moment van de grote onthulling. Tot het zover is, zijn hier wat tips om nieuwsgierige blikken en vervelende vragen te omzeilen.

Je zwangerschap geheim houden op het werk

 • Je wil vermijden dat plots alle reclame die op je computerscherm verschijnt over baby-artikelen gaat. Als je je collega’s nog niet wil inlichten, Googel dan zo weinig mogelijk over je zwangerschap op het werk. Als je echt niet anders kan, zoek dan incognito, dan slaat je browser geen gegevens op en krijg jij geen pop-upvensters over papflessen.
 • Krijg je al een buikje? Verberg dat dan door iets ruimere kleding te dragen, maar wijk niet af van je gebruikelijke kledingstijl want dan zal het opvallen.
 • Drink je plots geen of minder koffie? Een smoesje volstaat: ‘ik merk dat ik slecht slaap, dus ik test uit of minder koffie helpt.’
 • Verstop een voorraad crackers of iets anders waar jouw opstandige maag van kalmeert in je bureaulade en drink voldoende water om de ochtendmisselijkheid de baas te blijven.
 • Breng je eigen lunch mee naar het werk, want het bedrijfsrestaurant of de broodjeszaak om de hoek zijn misschien niet zwangerschaps-proof.

Op sociale aangelegenheden

 • Om te verbergen dat je alcohol drinkt, kunnen wij je een hele waslijst aan tips bezorgen. Wel belangrijk! Vergeet niet om traag te drinken, want er zit zogezegd wél alcohol in je glas.
 • Ga je uit eten, probeer dan zelf initiatief te nemen en een restaurant te kiezen waar jij weet dat het menu geschikt is. Lukt dat niet? Kies dan gewoon iets ‘veilig’ van de kaart, ook als dat niet je lievelingsgerecht is.
 • Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, plan dan geen afspraken in de ochtend of verzet ze met een smoesje wanneer je je plots niet lekker voelt.

Thuis

 • Organiseren jij en je vrienden regelmatig etentjes? Nodig dan eens wat vaker zelf uit. Toegegeven, dat kan best vermoeiend zijn voor een zwangere vrouw, maar zo bepaal jij tenminste wel wat er gegeten en gedronken wordt én hoe grondig de groenten gewassen worden.
 • Vergeet daarbij niet babyspullen, -boeken en pakweg echografieën uit het zicht te bewaren, voor het geval je schoonmoeder plots voor de deur staat.
 • Licht je andere kinderen nog niet in. Hoe leuk het voor hen ook is om een broertje of zusje te krijgen, de kans is groot dat ze zich per ongeluk toch verspreken. Vertel hen dat jullie een baby krijgen vlak voor de andere mensen in je omgeving het nieuws te horen krijgen.

Een leugentje om bestwil kan – gezien de situatie – best. Probeer echter geen heel verhaal op te hangen, want dan ben je na een tijdje sowieso zelf de draad kwijt. Met een vaag antwoord kom je veel verder, en wat ook helpt, is je antwoord in een totaal andere richting sturen. Vraagt iemand je waarom je plots zo gezond eet, begin dan gewoon over al die leuke receptjes die je recent hebt ontdekt.

Is er toch een vriend of vriendin die iets door heeft en is hij of zij zo beleefd/ brutaal om je op de man af te vragen of je zwanger bent, dan zijn er twee opties. Je wimpelt de vraag af (‘da’s nog niet voor nu’ werkt prima), of, je geeft gewoon eerlijk antwoord. Zo vermijd je dat hij of zij de vermoedens over je zwangerschap bij anderen gaat uiten. Vraag wel meteen om de informatie voor zich te houden tot jullie het zélf aan de rest van de familie of vriendengroep verteld hebben.

Lees ook: 10 manieren om te verbergen dat je geen alcohol mag drinken

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Enkele tips om je zwangerschap makkelijker geheim houden
Sluiten