Kinderwens 18 Aug 2021 Paulien

Hoe (vaak) kan je best vrijen als je zwanger wil worden?

Om zwanger te worden, moet je seks hebben tijdens de ovulatieperiode, want dan is de vrouw vruchtbaar. Maar hoe vaak moet je het dan doen, in welke positie? En zijn er nog tips om de kansen op een zwangerschap te vergroten?

Ovulatie bepalen

Als je een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen bevinden de vruchtbare dagen zich in het midden van je cyclus. Dat is dus rond de 14 dagen na (en voor) je menstruatie. Zaadcellen kunnen tot vijf dagen overleven in vagina en baarmoeder, en een eicel kan bevrucht worden gedurende 12 tot 24 uur na de eisprong. De beste kansen op bevruchting heb je dus als je vanaf zes dagen voor tot twee dagen na de verwachte eisprong vrijt.

vruchtbaarheid

Als je een onregelmatige cyclus hebt, is dat moment natuurlijk moeilijker te bepalen. Als je cyclus langer duurt, vindt de ovulatie iets later plaats. Als je cyclus korter is, gebeurt de ovulatie vroeger. We hebben alle informatie over de eisprong gebundeld op deze pagina.

Hoe vaak?

Ongeacht de dag van de cyclus of het moment van de ovulatie heb je het meest kans op bevruchting als je twee tot drie keer per week seks hebt. Elke dag of om de dag vrijen tijdens je vruchtbare periode vergroot dus je kans om zwanger te worden. Je kan echter beter niet elke dag meermaals vrijen, want dat zou de kwaliteit van het sperma verminderen.

In welke positie of welk standje?

Het is niet bewezen dat de positie de zwangerschapskans vergroot, en toch raden veel specialisten de missionarishouding en ‘op z’n hondjes’ aan, omdat de penis zo het dichtst bij de baarmoeder komt.

Helpt voorspel?

Hoe langer de man wordt opgewonden vóór de zaadlozing, hoe beter de kwaliteit van het zaad zou zijn. Ook voor vrouwen kan voorspel helpen, want opwinding maakt de vagina vochtiger, wat de penetratie niet alleen gemakkelijker en prettiger maakt, maar ook helpt voor een betere voortbeweging van het zaad. Bereikt ze een hoogtepunt? Dan stijgen de kansen nog meer, door de samentrekkingen die met een orgasme gepaard gaan.

Helpt glijmiddel?

Sommige studies raden glijmiddel af als je zwanger wil worden, omdat het de kwaliteit van het sperma kan aantasten, terwijl andere studies geen negatief effect op de vruchtbaarheid aantoonden. Sommige experts vinden glijmiddel zelfs een aanrader, omdat het de penetratie vergemakkelijkt, waardoor je vaker zal willen vrijen. Willen jullie graag glijmiddel gebruiken? Kies dan spermavriendelijke merken.

Na de seks

Een bad nemen na het vrijen zou het spermatransport kunnen bemoeilijken, dus opteer je beter voor een douche.

Lees ook: Zwanger worden: Helpt het om je benen omhoog te leggen na het vrijen?

Panikeer niet te snel als je niet meteen zwanger geraakt. Als je na een jaar nog niet zwanger bent, is het wel aangeraden om naar de huisarts te gaan. Dat geldt ook voor vrouwen boven de 35 die na een half jaar actief proberen, nog niet zwanger zijn.

vruchtbaarheid

Lees ook:
Factchecker: Een dubbele ovulatie, bestaat dat?
Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?
Getuigenis: Zwanger worden met PCOS
Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe (vaak) kan je best vrijen als je zwanger wil worden?
Sluiten