Baby 10 Aug 2019 Paulien

Zuigflescariës: wat is het en hoe herken je het?

Krijgt je baby tandjes? Hopelijk zonder al te veel pijn… Het is in elk geval belangrijk om ze goed te verzorgen, want die nieuwe tandjes zijn nog heel broos en dus vatbaar voor zuigflescariës of tandbederf. 

Wat is zuigflescariës?

Zuigflescariës is een zeer vroegtijdige vorm van tandbederf op plaatsen waar normaal geen gaatjes ontstaan. Het begint aan de boventanden, kort nadat ze zijn doorgebroken, en breidt zich vervolgens uit naar de nieuwe tandjes die je kleintje krijgt. In extreme gevallen moeten de aangetaste tanden al op zeer jonge leeftijd getrokken worden.

Hoe ontstaat zuigflescariës?

De naam “zuigflescariës” doet verkeerdelijk vermoeden dat de belangrijkste oorzaak het (onjuist) gebruik van een zuigfles is. Dat is een belangrijke risicofactor, maar zuigflescariës kan ook ontstaan bij kinderen die enkel borstvoeding krijgen.

Er zijn een heleboel verschillende factoren die zuigflescariës in de hand kunnen werken:

  • Veelvuldig en langdurig contact met een zuigfles met suikerhoudende drank (vruchtensap, gesuikerde thee, melk- en yoghurtdranken…). De tanden hebben dan weinig kans om zich te herstellen na de vorige zuurstoot.
  • Slapen met een zuigfles, zeker wanneer die gevuld is met zoete dranken. Gedurende de nacht is er minder speeksel in de mond dat het gebit beschermt. Hierdoor krijgt de voortdurende vloeistofstroom de kans om het gebit aan te tasten.
  • Veelvuldige of verlengde borstvoeding (na het doorbreken van de eerste tanden) en borstvoeding ’s nachts. Op zich veroorzaakt borstvoeding geen cariës, maar de bijna continue toevoer van voedsel verstoort, net zoals bij flesvoeding, de balans van aantasting en herstel.
  • Gebrekkige mondhygiëne: te weinig en/of slecht tandenpoetsen
  • Bacteriële infecties
  • Passief roken

Hoe kan je zuigflescariës herkennen?

Het beginnende tandbederf ziet eruit als doffe witte vlekjes. Ze zijn vaak moeilijk te zien. Aangezien kinderen op deze leeftijd nog niet bij de tandarts komen, worden de eerste tekenen van tandbederf dan ook meestal niet opgemerkt.

Als de witte vlekjes groter en donkerder worden, is het glazuur al flink aangetast. Het tandbederf is dan tot in het tandbeen doorgedrongen. Vaak merken ouders het tandbederf nu pas op, omdat de tandjes er niet helemaal gezond uitzien. De peuter kan op dat moment al anderhalf tot twee jaar oud zijn.

Soms zie je ook op latere leeftijd het tandbederf nog niet, maar wil het kind niet meer eten en heeft het last van tandpijn. Als je de vlekjes opmerkt of je kleintje klaagt over pijn, is het hoog tijd om een bezoekje te brengen aan de tandarts.

Lees ook:
8 tips om zuigflescariës te voorkomen
Waarom je kindje beter met z’n handjes eet

Bronnen:
https://www.tandarts.be
https://www.kindengezin.be
https://www.gezondheid.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zuigflescariës: wat is het en hoe herken je het?
Sluiten