Baby 10 aug 2019 Paulien

Zuigflescariës: wat is het en hoe herken je het?

Als je baby’tje net tandjes begint te krijgen, is dat een grote mijlpaal voor jouw kleintje. Maar dat zorgt ook weer voor wat extra zorgen. Want tandjes krijgen doet pijn, maar die nieuwe tandjes zijn ook nog heel broos en dus vatbaar voor zuigflescariës. Maar wat is zuigflescariës en hoe herken je het?

Wat is zuigflescariës?

Zuigflescariës is een zeer vroegtijdige vorm van tandbederf op plaatsen waar normaal geen gaatjes ontstaan. Het begint aan de boventanden kort nadat ze zijn doorgebroken. Het tandbederf breidt zich vervolgens uit op de nieuwe tandjes die je kleintje krijgt. In extreme gevallen moeten de aangetaste tanden al op zeer jonge leeftijd verwijderd worden.

Hoe ontstaat zuigflescariës?

De naam “zuigflescariës” doet verkeerdelijk vermoeden dat de belangrijkste oorzaak het (onjuist) gebruik van een zuigfles is. Dat is een belangrijke risicofactor, maar zuigflescariës kan ook ontstaan bij kinderen die geen zuigfles gebruiken maar borstvoeding krijgen. Anderzijds krijgen niet alle kinderen met flessenvoeding ook zuigflescariës.

Er zijn dus een heleboel verschillende factoren die zuigflescariës in de hand kunnen werken:

  • Veelvuldig en langdurig contact met een zuigfles met suikerhoudende drank (vruchtensap, gesuikerde thee, melk- en yoghurtdranken…). De tanden hebben dan weinig kans om zich te herstellen na de vorige zuurstoot.
  • Slapen met een zuigfles, zeker wanneer die gevuld is met zoete dranken. Gedurende de nacht is er minder speeksel in de mond dat het gebit beschermt. Hierdoor krijgt de voortdurende vloeistofstroom de kans om het gebit extra snel aan te tasten.
  • Veelvuldige of verlengde borstvoeding (na het doorbreken van de eerste tanden) en borstvoeding ’s nachts. Op zich veroorzaakt borstvoeding geen cariës, maar de bijna continue toevoer van voedsel verstoort, net zoals bij flesvoeding, de balans van aantasting en herstel.
  • Gebrekkige mondhygiëne: te weinig en/of slecht tandenpoetsen
  • Bacteriële infecties
  • Passief roken

Hoe kan je zuigflescariës herkennen?

Het beginnende tandbederf ziet er uit als doffe witte vlekjes. Deze zijn moeilijk te zien. Aangezien kinderen op deze leeftijd nog niet bij de tandarts komen, worden de eerste tekenen van tandbederf meestal niet gezien.

De witte vlekjes worden groter en donkerder. Het glazuur is dan al flink aangetast en het tandbederf is tot in het tandbeen doorgedrongen. Pas op dit moment merken ouders dat de tandjes er niet helemaal gezond uitzien. De peuter kan dan al anderhalf tot twee jaar oud zijn.

Soms zie je zelfs op latere leeftijd het tandbederf nog niet maar wil het je kind niet meer eten en heeft het pijn aan zijn of haar tanden. Als je de vlekjes opmerkt of je kleintje klaagt over tandpijn, is het tijd om een bezoekje te brengen aan de tandarts!

 

We hebben binnenkort ook een wekelijkse nieuwsbrief

Wil jij die graag elke week in je mailbox? Schrijf je dan hier in!

Reageer op artikel:
Zuigflescariës: wat is het en hoe herken je het?
Sluiten