Baby 11 Aug 2019 Paulien

8 tips om zuigflescariës te voorkomen

Zuigflescariës is een heel vroegtijdige vorm van tandbederf bij baby’s en peuters op plaatsen waar normaal geen gaatjes ontstaan. Hier zijn 10 tips om zuigflescariës te voorkomen.

8 tips om zuigflescariës te voorkomen

Oppassen met sabbelen

Laat een kind niet langdurig sabbelen op een zuigflesje dat suikerhoudende dranken of melk bevat. Vaak kleine beetjes sap sabbelen uit een zuigfles kan het melkgebit ernstig aantasten.

’s Nachts liever een tutje

Leg een kind nooit met een zuigflesje in bed, ook niet als het gevuld is met melk. ’s Nachts produceert een baby minder speeksel en slikt hij minder vaak. Zo is het voor zijn tanden nog moeilijker om zich te herstellen. Als het kindje graag wat zuigt om in te slapen, geef dan bij voorkeur een fopspeen.

Borstvoeding op verzoek?

Geef liever geen borstvoeding op verzoek ’s nachts na het doorbreken van de eerste tanden.

Kies voor een (tuit)beker

Probeer een kind vanaf 6 à 8 maanden niet meer uit een zuigflesje te laten drinken maar uit een beker. Kies liever een open beker dan een tuitbeker. Zo ontwikkelt de mondmotoriek zich beter. Een tuitbeker kan eventueel als tussenstap gebruikt worden. Maar laat die tuitbeker ook niet te lang staan zodat je baby niet een hele dag sabbelt.

Kies vaste voedingsmomenten

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten zodat baby’s tandjes rustpauzes krijgen. Houd je aan de vaste voedingsmomenten en beperk de zoete tussendoortjes.

Water, water, water

Als je baby minder fles- of borstvoeding krijgt, moet ie tussen door drinken. Geef dan altijd de voorkeur aan simpel mineraalarm water. Want sapjes en gezoete thee zijn ook weer een risicofactor voor zuigflescariës.

Tandenpoetsen!

Poets zodra het eerste tandje is doorgebroken zorgvuldig, ook wanneer het kind borstvoeding krijgt. Poets de tanden en kiezen twee keer per dag. Twee minuten ’s morgens en twee minuten voor het slapengaan.

Poets de puntjes van nieuwe tanden die doorbreken meteen mee. Dat geldt zowel voor het melkgebit als voor het blijvende gebit. Het glazuur van net doorgebroken tanden en kiezen is nog niet sterk. Ze zijn dus extra gevoelig voor gaatjes.

Eén uur voor het tandenpoetsen geen zure producten eten of drinken. En geen voeding of dranken meer na het laatste tandenpoetsen.

Verzorg je eigen gebit

Verzorg ook je eigen gebit. Tandbederf wordt veroorzaakt door bacteriën die je kan doorgeven aan je baby, bv. bij het geven van een zoen, het aflikken van een lepel, het drinken uit dezelfde beker en het proeven of de melk in de zuigfles niet te warm is. Hierdoor kunnen ouders met een ongezonde mond een risicofactor vormen voor hun kinderen.

Lees ook: Zuigflescariës: wat is het en hoe herken je het?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
8 tips om zuigflescariës te voorkomen
Sluiten