Baby 22 Mar 2021 Sofie Van Rossom

Zomeruur: Hoe maak je de overgang voor kinderen zo vlot mogelijk?

Het laatste weekend van maart wordt er weer aan ons dag- en nachtritme gerammeld, want in de nacht van 27 op 28 maart schakelen we over naar het zomeruur.

“Twee uur wordt drie uur, dus het zal voelen alsof je kindje een uur langer heeft geslapen”, vertelt slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams. Omschakelen naar het zomeruur is voor ouders en kindjes dus minder pijnlijk dan omschakelen naar het winteruur. Al heeft ze toch weer enkele tips voor ons.

Tips om over te schakelen naar de zomertijd

“Voor baby’s die nog geen vaste routine hebben, kan je gewoon de wakkertijden volgen, al zorg je best wel dat het laatste dutje van de dag niet te lang duurt, zodat hij op tijd in bed kan voor de nachtrust.

Kinderen en baby’s ouder dan vier maand hebben doorgaans wel een vaste routine, en dan zijn er twee opties.

  • Ofwel doe je niets en volg je onmiddellijk het nieuwe uur.

Dutjes en bedtijd komen dan eigenlijk een uur vroeger dan voordien, dus zorg voor een goedgevulde dag, zodat je kindje ’s avonds moe genoeg is om (een uur vroeger) te gaan slapen.

  • Ofwel schakel je langzaam over.

Zo kan je de eerste dag(en) nog hetzelfde schema als ervoor aanhouden, om dan langzaam aan de slaaptijden een beetje te vervroegen. Je kan ook proactief aan de slag gaan natuurlijk en je kindje in de dagen voor de uurwissel telkens een beetje vroeger in bed leggen, zodat hij gewend is aan het nieuwe uur als het zover is, maar de meeste ouders gaan liever reactief te werk.”

Nu de dagen weer langer worden, is het wel belangrijk om de baby- en kinderkamer goed te verduisteren zodat je kindje geen vroege vogel wordt. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wanneer wordt de zomertijd of wintertijd afgeschaft?

Het voorstel lag al een tijdje op tafel, omdat twee keer per jaar ons bioritme omgooien niet voor iedereen evident is. Het Europees Parlement heeft dan ook beslist dat het overschakelen tussen winter- en zomeruur eindigt in 2021. Lidstaten mogen zelf bepalen wat de nieuwe standaardtijd wordt, al moet die keuze wel worden afgestemd met de Europese Commissie, om ervoor te zorgen dat de interne markt niet wordt verstoord als bijvoorbeeld buurlanden een andere tijd kiezen. Het is nu aan de federale regering om te beslissen of wij in België permanent de zomertijd of wintertijd gaan volgen, maar die heeft nu haar handen vol met de coronacrisis. Het lijkt er dus op dat voorlopig nog geen knopen worden doorgehakt, en dat we op zondag 31 oktober opnieuw overschakelen op de wintertijd.

Lees ook:
Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad
Onderbroken nachten? Werk aan de slaapassociaties
Helpt een droomvoeding je kindje doorslapen?
Met deze hulpmiddelen en tips leert je kindje makkelijker doorslapen

Bronnen:
https://snugglesanddreams.com
www.vrt.be
www.frankdeboosere.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zomeruur: Hoe maak je de overgang voor kinderen zo vlot mogelijk?
Sluiten