Baby 23 Aug 2019 Paulien

Van Italië tot Hawaii: zo zien de eerste hapjes eruit in de hele wereld

Bij jouw baby was het waarschijnlijk een lepeltje geprakte groenten of fruit. Maar in andere landen krijgen baby’s ander voedsel voorgeschoteld bij hun eerste hapjes. 

Peru

In Peru krijgen baby’s granadilla als eerste hapje, een zoete passievrucht (zonder de zaadjes). Het is een goede bron van vezels en essentiële mineralen, waaronder ijzer en calcium.

Japan

De meeste kersverse ouders in Japan geven hun baby rijstpap (okayu). Als de baby wat ouder is komen daar wortel- en pompoenpuree bij. Een andere traditie in Japan vindt plaats als de baby 100 dagen oud is. Het ritueel heet ‘okuizome’ en het menu bestaat onder andere uit een soepje. Op het einde van de maaltijd krijgen ze een (uiteraard gereinigde) steen om hun groeiende tandjes op te oefenen.

Mexico

Net als in veel andere Latijns-Amerikaanse landen switchen Mexicanen van melk naar voedsel als soep, tortilla’s, avocado, bonen en papaya. Mexicaanse ouders besprenkelen een lekkere snack met wat chilipoeder of doen een scheutje limoen op het fruit.

Italië

Italianen geven hun baby ook gepureerde groenten, maar ze maken het hapje net wat interessanter met een drupje olijfolie en een beetje parmezaanse kaas (uiteraard). Vanaf zes maanden introduceren ze ook vlees en kip in het dieet van hun kindje.

Vietnam

De eerste vaste voeding voor baby’s in Vietnam bestaat meestal uit gepureerde rijstpap, gekookt met water of kippenbouillon. Er zitten ook groenten zoals wortelen in als de baby wat ouder wordt. Wanneer kinderen 18 maanden tot 2 jaar oud zijn, krijgen ze meer complexe soepen en wokgerechten.

Hawaii

Baby’s in Hawaii krijgen voedsel genaamd ‘poi’. Deze gefermenteerde pasta van tarowortel is niet alleen licht verteerbaar, maar staat ook bekend om zijn hypoallergene eigenschappen.

Filippijnen

‘Lugaw’ is vaak het eerste halfvaste voedsel dat baby’s wordt gegeven in de Filippijnen. Het is een rijstpap die net als in Vietnam gekookt wordt met kippenbouillon. Daarnaast zit er vaak ook gember en knoflook door.  Het valt niet zwaar op de maag is en is om die reden ook populaire bij Filippijnen wanneer ze zich niet zo lekker voelen.

Zweden

Zweedse baby’s krijgen als eerste maaltijd een op tarwe gebaseerde graansoort met de naam ‘välling’ – het is vergelijkbaar met havermout. De baby’s krijgen dit via de fles, hoewel het goedje veel dikker is dan flesvoeding.

Lees ook: Van Afrika tot Amerika:zo voeden mama’s van over de hele wereld hun kinderen op

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Van Italië tot Hawaii: zo zien de eerste hapjes eruit in de hele wereld
Sluiten