Baby 6 Dec 2019 Paulien

Slapeloze nachten? Zo maak je je baby in 7 stappen klaar voor bedtijd

Een baby in huis is heel vermoeiend… Je moet luiers verversen, eten geven en constant aandacht geven aan dat kleine wondertje. Jammer genoeg stopt dat werk meestal niet als het donker wordt. Wij geven je wat tips om je baby klaar te maken voor een nachtje doorslapen. Zo kan jij dat misschien ook nog eens doen.

Slaapritueel

Het is geen zekerheid, maar een slaapritueel kan veel helpen om je kleintje zonder morren en zeuren in zijn of haar bedje te krijgen. Het is belangrijk om je slaapritueel niet te lang of ingewikkeld te maken. Zo houd je het zelf zeker vol en kunnen de grootouders het ritueel makkelijk voortzetten als zij op jouw kleine spruit passen.

Wij geven je alvast wat richtlijnen om een slaapritueel samen te stellen, maar ga vooral op je gevoel en de reactie van je baby af. Want elke baby is nu eenmaal uniek.

In 7 stappen klaar voor bedtijd

1. Slaapwel!

Begin je slaapritueel door met je kleintje slaapwel te zeggen tegen de andere mensen in het huis. Dat kan je partner of misschien een broertje of een zusje zijn. Doe dit natuurlijk wel op een rustige manier.

2. Luier vervangen

Leg dan je baby op de luiertafel en vervang nog een laatste keer zijn of haar luier. Doe ook dit al op een rustige manier, een liedje neuriën kan voor sommige kinderen heel ontspannend werken. Als je de mogelijkheid hebt, kan het ook helpen om de lichten in de kamer wat te dimmen of enkel een lampje bij de luiertafel aan te steken.

3. Pyjama

Maak ook het aantrekken van de pyjama deel van jullie slaapritueel. Dat is nog een extra signaal voor je baby dat het nu een ander moment van de dag is, namelijk bedtijd.

4. Op schoot

Als je baby aangekleed is voor bedtijd, kan je hem nog heel even op schoot nemen om wat te knuffelen of nog wat te praten of te zingen. Doe dit wel op fluistertoon. Probeer een vast aantal minuten aan te houden tijdens je slaapritueel en bouw die eventueel af als je baby al slaperig wordt.

5. Laatste voeding

Als je baby vaak wakker wordt ’s nachts omdat ie honger heeft, is nog een extra voeding geven voor het slapen gaan een goed idee. Je kan deze voeding ook aanvullen met baby cereals.

6. Bedje in!

Leg je baby in zijn of haar bedje en geef eventueel nog een nachtzoen. Je laat beter niemand anders dan nog de kamer binnenkomen voor een extra zoentje want dat kan je baby verwarren en terug wakker maken.

7. Licht

Als je baby in bed ligt, kan je de gordijnen en de deur sluiten. Hier kan je sterk variëren en experimenteren wat het beste is voor jouw kleintje. Sommige baby’s slapen het best in absolute stilte en duisternis, maar anderen zijn meer gebaat bij nog wat achtergrondgeluid. Kijk dus hoe je baby reageert als je bijvoorbeeld de deur op een kiertje laat of een nachtlampje laat branden.

 

In samenwerking met Nestlé

Disclaimer van Nestlé

Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt.

Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten.

Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen.

Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen.

Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Slapeloze nachten? Zo maak je je baby in 7 stappen klaar voor bedtijd
Sluiten