Baby 29 May 2020 lena

Zo bescherm je je baby het best tegen de zon

De huid van je baby is zeer gevoelig en beschikt nog niet over alle natuurlijke beschermingsmechanismen. Het vraagt dus bijzondere aandacht en een maximale bescherming, zeker tegen de zon.

Kinderen zijn veel buiten, en komen hierdoor vaak in contact met zonlicht. Elke vorm van verbranding verhoogt  het risico op huidkanker op latere leeftijd. Een enkele keer zonnebrand met blaren tijdens de kindertijd, verdubbelt de kans op het ontwikkelen van melanoom later in het leven. Maar zelfs de beste zonnecrème beschermt de huid van je kleintje niet honderd procent.

1. Geen directe zon

Dermatologen raden af om je baby tijdens de eerste twaalf maanden aan direct zonlicht bloot te stellen. Ze zijn dan extra kwetsbaar. Kies altijd voor schaduwrijke plekken, en gebruik bijvoorbeeld een anti-UV-tent op het strand. Blijf ook tijdens de warmste momenten van de dag -tussen twaalf en vijftien uur- met je baby uit de zon

2. Bescherming met kledij en hoedje

Tot en met de leeftijd van drie jaar raadt men ook aan om kindjes enkel en alleen met blote benen en armen te laten rondlopen in de zon. De rest van het lichaam kan je bedekken met kledij en een schattig hoedje. Er bestaat ook UV-werende kleding. Die filtert agressieve straling. Er zijn ook goeie zonnebrilletjes op de markt.

3. Goed insmeren met zonnebrandcrème

Smeer de lichaamsdelen van je baby die in de zon komen altijd rijkelijk in met zonnecrème. Ook wanneer het bewolkt is, smeer je je kind best in. Wolken laten tachtig procent van alle UV-straling door.
Zorg dat je de juiste zonnecrème kiest;

  • met een factor van minstens dertig en liefst vijftig
  • bescherming tegen zowel UVA en UVB-stralen
  • waterproof

Breng voldoende crème aan: het is aangeraden om twee milligram crème per vierkante centimeter te smeren, wat heel veel is. De meeste mensen brengen nog niet eens de helft van de vereiste hoeveelheid aan. Smeer een halfuur voor je in de zon gaat je baby al in, want zonnecrème werkt pas een half uur na het aanbrengen. Ook wanneer je kleintje in het water is geweest, smeer je hem best terug in.

Lees ook:
Op stap met je baby? Let op voor het oveneffect!
7 spelletjes om je baby en peuter af te koelen bij een hittegolf

Bron:
www.gezondheid.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zo bescherm je je baby het best tegen de zon
Sluiten