Peuter 20 Aug 2020 Paulien

Zo bereid je je kind (en jezelf) voor op de eerste schooldag

Staat de allereerste schooldag voor jouw peuter op het programma? Dan is dat voor mama al even stressvol (of misschien wel meer) als voor de peuter in kwestie. Gelukkig kun je je goed voorbereiden zodat de stap niet te groot is voor jouw ooit-zo-kleine meisje of jongen.

1. Geef uitleg over de allereerste schooldag

Bereid je kleintje goed voor op het moment dat hij of zij naar school gaat. Leg ze uit dat alle kindjes daar naartoe gaan, en vertel hem of haar wat hij of zij er allemaal gaat doen. Geef ze een globale beschrijving van hoe de dag er uitziet en vertel ze alvast over de juf of meester. Benoem hierin ook de momenten dat er buiten gespeeld wordt en wanneer de lunch is.

2. De juiste schoolspullen en eten

Betrek je kind in de aankoop van eventueel schoolspulletjes. Wil je kind misschien een bepaalde rugzak of specifieke drinkbus? Door hier tot op zekere hoogte in mee te gaan, gaat het concept ‘naar school gaan’ meer leven en krijgen kinderen er meer zin in.

Zorg ervoor dat de lunch en de tussendoortjes die je kind meeneemt, zonder hulp van de juf of meester gegeten kunnen worden. Wijk ook niet te veel af van het bestaande eetpatroon van je kind. Een geheel nieuwe omgeving is voor je kind al een grote verandering op zich.

3. Beperk je eigen enthousiasme

Uiteraard is het belangrijk dat je je kind voorbereid op en enthousiast maakt over school, maar overdrijf niet. Als je de hele dag door je kind probeert op te hitsen over het idee van school, kan het juist een veel te zware lading krijgen. Hierdoor wordt hij misschien juist zenuwachtig.

Wees dus enthousiast, maar breng het op een manier waardoor je kind het idee krijgt dat het de normaalste zaak van de wereld is om daar naartoe te gaan.

4. De boekentas

Maak een selectie boekentassen of rugzakken die jij zelf geschikt vindt voor je kindje, en laat hem of haar dan z’n schooltas uitkiezen. Zorg ervoor dat er zowel een boterhammendoos, een drankje, een koek als een stuk fruit in past, maar vermijd een schooltas die te groot is. Je kindje zal ‘m zelf moeten kunnen dragen. Houd er ook rekening mee dat je kleuter z’n boekentas vaak op de grond zal liggen… en soms zelfs in een waterplas. Een gemakkelijk afwasbaar exemplaar met verstevigde bodem is dus geen overbodige luxe. Belangrijk detail: zorg dat je kleintje het boekentasje zelf open en dicht kan doen. Dat klinkt evident, maar sommige fabrikanten van boekentassen denken daar anders over. Niet elk slotje is even kindvriendelijk.

5. Benut de wendagen

In heel wat peuterklassen en kleuterscholen bestaan er wendagen of kijkmomenten. Op zo’n dagen kan je kind al eens gaan piepen hoe de klas eruit ziet, en of de juf wel lief is, dan is het allemaal net dat tikkeltje minder nieuw op de eerste schooldag.

Lees ook:
Taalontwikkeling stimuleren bij je kindje? Enkele tips voor thuis
Hoe stimuleer je kinderen om mooi samen te spelen?
Slaapregressie: Als je kindje plots slecht slaapt
Hoe reageer je als je kind in de vloekfase zit

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zo bereid je je kind (en jezelf) voor op de eerste schooldag
Sluiten