Zwangerschap 20 Nov 2019 Paulien

Zijn multivitamines tijdens de zwangerschap zinvol?

Als je zwanger bent, wil je alles doen om je baby gezond en sterk te maken. Je eet gezond, sport misschien zelfs een beetje en veel vrouwen nemen ook extra vitamines. Maar zijn multivitamines tijdens de zwangerschap wel nuttig?

Zijn multivitamines tijdens de zwangerschap zinloos?

Zwangere vrouwen die normaal en gezond eten hebben geen extra vitaminekuur nodig. Met een gezonde voeding krijg je alle voedingsstoffen die je nodig hebt voor jezelf en voor je baby in voldoende mate binnen.

Enkel een supplement met foliumzuur (vitamine B11) wordt aangeraden, zowel rond de bevruchting als de eerste tien weken van de zwangerschap. Een tekort aan foliumzuur in de eerste weken van de zwangerschap kan bijvoorbeeld de ontwikkeling van het ruggenmerg van de baby in de weg kan staan. Dat kan dan weer leiden tot een open ruggetje.

Normaal haal je genoeg vitamine D uit zonlicht, maar op aanraden van je gynaecoloog kan je nog extra vitamine D slikken. Het zorgt ervoor dat calcium uit de voeding wordt opgenomen, wat bijdraagt tot een goede botopbouw van je baby.

Wanneer kunnen extra vitamines toch nodig zijn?

Vrouwen met een veganistisch dieet

Zwangere vrouwen die vegan eten wordt aangeraden om naast foliumzuur bepaalde supplementen in te nemen om tegemoet te komen aan eventuele tekorten. Doorgaans gaat het om vitamine B12, vitamine D, ijzer, jodium, calcium, zink en omega-3 vetzuren.

Na obesitaschirurgie

Na obesitaschirurgie (bariatrische chirurgie) is het aanbevolen om zwangere vrouwen te screenen op mogelijke tekorten en over te schakelen op een specifiek multivitaminepreparaat voor zwangere vrouwen dat ijzer, vitamine B12, folaat, vitamine D en calcium bevat.

Als er geen tekorten opgespoord worden, is het aangewezen elk trimester van de zwangerschap de gehaltes aan ijzer, calcium en vitamine D via een bloedtest na te gaan om eventuele tekorten die zich tijdens de zwangerschap ontwikkelen op te sporen en te kunnen behandelen.

Als je te weinig voedingstoffen opneemt

Als je veel moet overgeven, weinig eet of bang bent dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, overleg dan met je vroedvrouw of (huis)arts of je een multivitaminepil speciaal voor zwangere vrouwen kan slikken en welke het meest geschikt is.

Speciale preparaten voor zwangere vrouwen 

Veel vitaminen en mineralen zijn zinloos en duur. Te veel vitamine A kan zelfs schadelijk zijn voor de baby.
Als je toch een vitaminesupplement wil of moet nemen, kies dan bij voorkeur een multivitaminepreparaat dat speciaal voor zwangere vrouwen is gemaakt. De multivitaminetabletten die nu op de markt zijn, bevatten in het algemeen niet meer te veel vitamine A.

Vraag altijd raad aan je apotheker of gynaecoloog om zeker te zijn. Koop dergelijke zaken nooit in een grootwarenhuis of via internet.

Lees ook:
De verschillende soorten voedselinfectie tijdens een zwangerschap
Wat kan je eten als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid?
3 recepten voor mocktails zodat zwangere moeders ook kunnen genieten
Hoeveel koffie mag je drinken als je zwanger bent?

Bronnen:
https://www.uza.be
https://www.voedingscentrum.nl

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zijn multivitamines tijdens de zwangerschap zinvol?
Sluiten