Zwangerschap 20 Nov 2019 Paulien

Zijn multivitamines tijdens de zwangerschap zinloos?

Als je zwanger bent, wil je alles doen om je baby gezond en sterk te maken. Je eet gezond, sport misschien zelfs een beetje en veel vrouwen nemen ook extra vitamines. Maar zijn multivitamines tijdens de zwangerschap wel nuttig?

Zijn multivitamines tijdens de zwangerschap zinloos?

Zwangere vrouwen die normaal en gezond eten hebben geen extra vitaminekuur nodig. Met een gezonde voeding krijg je alle voedingsstoffen die je nodig hebt voor jezelf en voor je baby in voldoende mate binnen.

Enkel een supplement met foliumzuur en, in sommige omstandigheden, een vitamine D-supplement zijn zinvol. Vitamine D stimuleert de botvorming van de baby en foliumzuur vermindert het risico op een open ruggetje.

Wanneer kunnen extra vitamines toch nodig zijn?

Multivitamines tijdens de zwangerschap zijn zinloos als je gezond eet en niet tot een risicogroep behoort. Maar er zijn natuurlijk enkele uitzonderingen.

Vrouwen met een veganistisch dieet

Vrouwen met een veganistisch dieet worden aangeraden, naast foliumzuur, bepaalde supplementen in te nemen om tegemoet te komen aan eventuele tekorten aan vitamine B, vitamine D, ijzer, calcium en omega-3 vetzuren, omdat deze vooral te vinden zijn in vlees, vis en melkproducten.

Na obesitaschirurgie

Na obesitaschirurgie (bariatrische chirurgie) is het aanbevolen om zwangere vrouwen te screenen op mogelijke tekorten en over te schakelen op een specifiek multivitaminepreparaat voor zwangere vrouwen dat ijzer, vitamine B12, folaat, vitamine D en calcium bevat.

Als er geen tekorten opgespoord worden, is het aangewezen elk trimester van de zwangerschap de gehaltes aan ijzer, calcium en vitamine D via een bloedtest na te gaan om eventuele tekorten die zich tijdens de zwangerschap ontwikkelen op te sporen en te kunnen behandelen.

Als je te weinig voedingstoffen opneemt

Als je veel moet overgeven, weinig eet of bang bent dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, overleg dan met je vroedvrouw of (huis)arts of je een multivitaminepil speciaal voor zwangere vrouwen kan slikken en welke het meest geschikt is.

Speciale preparaten voor zwanger vrouwen 

Veel vitaminen en mineralen zijn zinloos en duur. Te veel vitamine A kan zelfs schadelijk zijn voor de baby.
Als je toch een vitaminesupplement wil of moet nemen, kies dan bij voorkeur een multivitaminepreparaat dat speciaal voor zwangere vrouwen is gemaakt. De multivitaminetabletten die nu op de markt zijn, bevatten in het algemeen niet meer te veel vitamine A.

Vraag altijd raad aan je apotheker of gynaecoloog om zeker te zijn. Koop dergelijke zaken nooit in een grootwarenhuis of via internet.

Meer over voeding tijdens de zwangerschap:

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zijn multivitamines tijdens de zwangerschap zinloos?
Sluiten