Peuter 24 Jun 2019 Paulien

7 tips om ziekte door hitte of ozon te voorkomen bij je peuter

De torenhoge temperaturen van deze week maken veel ouders van jonge kinderen onrustig. Daarom geven wij je graag wat tips over hoe je ziekte door hitte of ozon kan vermijden en hoe een hitteslag er precies uitziet.

7 tips om ziekte door hitte of ozon te vermijden

1. Volg het weerbericht

Hou het weerbericht goed in de gaten. Zij waarschuwen wanneer bepaalde temperatuurs- en ozondrempels overschreden worden en wanneer je dus extra voorzichtig moet zijn. Je kan je ook aanmelden om via mail gewaarschuwd te worden. Dat doe je op de website van Irceline.

2. Kleed je kindje slim aan

Denk goed na over wat je je kleintje aantrekt tijdens de warme zomermaanden. Kies liefst voor een lichte, katoenen outfit. Deze voelt licht aan op de huid en laat frisse lucht door. Probeer ook altijd de schouders en het hoofdje van je kleintje te bedekken.

3. Een frisse slaapkamer

Tijdens hoge temperaturen is het ook belangrijk dat de slaapkamer van je kind fris blijft. Dat kan je doen door gordijnen overdag dicht te laten en wanneer de temperatuur daalt, de kamer te verluchten. Als dit niet helpt kan je overwegen het bedje van je kleintje eventueel te verplaatsen naar een koelere ruimte.

4. Piekuren

Blijf op het heetste van de dag binnen of toch zeker in de schaduw. De piekuren van de zon vallen tussen 11 en 16 uur.

5. Afkoelen, afkoelen en nog eens afkoelen

Zoek regelmatig de schaduw of de koelte in het huis op. Denk er ook aan je kind regelmatig af te koelen. Dat kan door te zwemmen, te douchen of wat leuke waterspelletjes te spelen.

6. Pas je menu aan

Bij warm weer heb je geen zin om uren te staan koken, maar probeer toch te kiezen voor licht verteerbare maaltijden. Laat je kleintje ook vaker drinken dan gewoonlijk.

7. Doe het rustig aan

Zorg voor voldoende rust en beperk lichamelijke inspanningen. Jij voelt zelf ook wel dat alles wat vermoeiender is met die hoge temperaturen, dt is voor je peuter niet anders!

Hoe herken je een hitteslag

  • Je kind vertoont tekenen van uitdroging: droge mond, veel dorst, minder urine (donkergele urine, droge luiers), ingevallen ogen, ingezonken fontanel, …
  • Je kind is rusteloos of prikkelbaar.
  • Je kind heeft het erg warm.
  • Je kind heeft krampen in buik, armen of benen.
  • Je kind is uitgeput: overvloedig zweten, hoofdpijn, duizeligheid, zwakte en vermoeidheid, eventueel bewusteloosheid.

Als je een of meerdere van deze symptomen herkent, haal je kind dan onmiddellijk uit de zon, laat hem of haar afkoelen en drinken en raadpleeg eventueel een arts.

 

Lees ook: 7 spelletjes om je baby en peuter af te koelen van de zon

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
7 tips om ziekte door hitte of ozon te voorkomen bij je peuter
Sluiten