Peuter 17 Jun 2019 Paulien

15 zelfopgelegde regels die peuters volgen (waar mama gek van wordt)

Als ouder ben je verantwoordelijk om de nodige grenzen te stellen om je kind op te voeden. Maar soms lijkt het alsof die kleintjes ook heel wat zelfopgelegde regels volgen. Hun etiquetteboek zou er ongeveer zo uitzien.

1.

Een ouder die slaapt moet wakker gemaakt worden, maakt niet uit hoe laat (of vroeg) het is en het maakt niet uit om welke reden.

2.

Als je naar het toilet wilt gaan, verkondig het dan luid en vertel iedereen wat je van plan bent als je er eenmaal bent. Dit is vooral belangrijk wanneer je op een rustige plek bent, zoals de bibliotheek of de supermarkt.

3.

Vroeg in de ochtend is het ideale moment om harde geluiden te maken, op de vloer te stampen en met die piepende deur te spelen. Of wat dacht je van dat leuke stuk speelgoed dat liedjes over vormpjes en nummers zingt? Met die héél vervelende stem. Druk vooral steeds op dezelfde knop.

4.

Nieuw voedsel moet met de nodige voorzichtigheid benaderd worden. Je moeder wil je waarschijnlijk vergiftigen. Wanneer ze je iets groens aanbiedt en beweert dat dat ‘goed voor je is’, druk je lippen dan stevig op elkaar. Laat het onder geen enkele voorwaarde je lippen passeren.

5.

Als er iemand nieuw in huis is, toon die persoon dan altijd alle spullen uit je kamer. Willen ze je niet volgen naar je eigen plekje? Dan breng je alle spullen toch gewoon naar hen? Leg alle spullen netjes en een voor een in de schoot van je gast, terwijl die ondertussen met mama probeert te praten.

6.

Aan de eettafel blijven zitten is optioneel. Je kunt (en moet) met je eten door het huis ronddwalen; deel desnoods nog wat met de hond of laat wat eten in de kamer achter, op de grond. Misschien krijg je later terug honger?

7.

Als je iets eet en je vindt het niet lekker, spuug het uit in de hand van de dichtstbijzijnde volwassene. Zo, daar ben je ook weer vanaf.

8.

Voel je een oprisping opkomen? Loop dan vliegensvlug naar mama. Zij kan je over je ruggetje aaien. Dat ze daardoor ook degene is die onder het braaksel hangt als je maag opstaat, is een spijtige bijkomstigheid.

9.

Een broek is optioneel, ook als het regent, hagelt of de zon schijnt.

10.

Hetzelfde geldt voor schoenen. Vooral wanneer je in de auto moet zitten voor een lange autorit en je moeder geen tweede paar bij zich heeft. Als je moeder het voor elkaar heeft gekregen om je schoen weer aan je voet te krijgen, wacht dan tot ze niet kijkt en doe ze weer uit.

11.

Zodra je de kracht en de betekenis van het woord ‘nee’ hebt begrepen, moet je het heel vaak zeggen. Héél vaak.

12.

Alle afstandsbedieningen moeten altijd ergens liggen waar volwassenen ze niet kunnen vinden. Voor de moderne peuter kan dit moeilijk worden, er zijn soms wel 2 of 3 afstandsbediening die verstopt moeten worden. Het vergt wat werk, maar iemand moet het doen.

13.

Als mama aan het bellen is, eis dan al haar aandacht op. Als dat niet lukt, maak dan veel geluid tot het wel lukt. Nog steeds geen succes? Val op de grond en begin heel hard te wenen.

14.

Niesjes en gehoest is bedoeld voor iedereen, maak ze dan ook zo nat mogelijk. Zit je lekker op de schoot? Hoest dan recht in het gezicht van die persoon. Vinden ze leuk, gegarandeerd.

15.

Wees altijd eerlijk, ook als het gaat om de dubbele kin van die dame die je niet kent of het gekke haar van die meneer aan het andere tafeltje op restaurant. Vraag ook zoveel mogelijk over vreemde mensen, zo luid mogelijk, terwijl je ze aanwijst.

Helemaal gek geworden van die peuterstreken? Hier zijn 8 tips om snel te ontstressen.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
15 zelfopgelegde regels die peuters volgen (waar mama gek van wordt)
Sluiten