Witte vlekjes op de tong? Misschien heeft je baby last van spruw

Heeft jouw baby witte vlekjes op de tong of in z’n mondje? Dan bestaat de kans dat hij of zij last heeft van spruw.

Wat is spruw?

Alvorens je aan spruw denkt, moet je zeker zijn dat de vlekjes niet gewoon melkrestjes zijn die nog in het mondje zitten. Probeer ze eens weg te vegen. Spruw kan je niet wegvegen, het is een schimmelinfectie die vooral op de tong, het tandvlees en in het mondje voorkomt.

Spruw is een veel voorkomende maar meestal ongevaarlijke infectie met de gist candida albicans. Spruw komt vaak voor bij baby’s die borstvoeding krijgen én bij hun mama’s. Je baby heeft er last van in z’n mondje, jij aan je tepels. Bij baby’s kan dezelfde schimmel ook luieruitslag veroorzaken.

Raadpleeg onmiddellijk je arts als je denkt dat jij en/of je baby last hebben van spruw. Je arts zal een schimmeldodend middel voorschrijven voor je baby en voor jou, zelfs als een van jullie twee nog geen schimmelinfectie lijkt te hebben. Dit is noodzakelijk omdat jullie elkaar anders blijven besmetten. Eens de behandeling loopt, zal je snel verbetering zien.

Spruw vormt geen bezwaar om verder borstvoeding te geven. Maar we begrijpen dat de tepelpijn die zo’n candida-infectie met zich meebrengt het alles behalve aangenaam maakt.

Hoe geraakt een baby besmet met spruw?

  • Je baby kan de besmetting hebben opgelopen in het geboortekanaal, als jij een candida-infectie in de vagina had.
  • Besmetting is ook mogelijk via de tepels bij borstvoeding. In dat geval besmetten de baby en z’n moeder elkaar telkens weer, ook al vertonen jullie niet tegelijkertijd symptomen.
  • Een baby kan spruw krijgen via de handen van verzorgers. Een goede handhygiëne is daarom noodzakelijk als je een baby verzorgt.

De problemen ontstaan meestal bij een verminderde weerstand. Omdat de afweer bij een pasgeboren baby nog niet zo goed is, slaat spruw bij hen makkelijk toe. Ook zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor schimmelinfecties.

Lees ook:
Wat zijn de symptomen van spruw?
Hoe kan je spruw voorkomen?

Bron: www.gezondheid.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Witte vlekjes op de tong? Misschien heeft je baby last van spruw
Sluiten