Baby 21 Oct 2020 Sofie Van Rossom

Winteruur: Hoe maak je de overgang voor kinderen zo vlot mogelijk?

In de nacht van zaterdag op zondag gaat het winteruur in. Drie uur wordt twee uur, dus mogen we een uurtje langer slapen… In theorie tenminste, want bij kinderen en baby’s tikt de biologische klok iets harder dan bij volwassenen. Dat betekent dat kindjes die normaal om 7 uur wakker worden, plots om 6 uur de dag willen starten, en dat ze ’s avonds ook ‘vroeger’ moe zijn dan voordien. Hoe maak je die overgang zo pijnloos mogelijk? Enkele tips.

Het kan, zeker bij baby’s en kinderen, enkele dagen duren voor het lichaam gewend is aan de wintertijd. Oudere kindjes en makkelijke slapers kan je ‘cold turkey’-gewijs van de ene dag op de andere een uur langer in bed laten liggen, of een uur langer laten opblijven, maar voor andere kindjes (vooral vroege vogels) kan je het uurverschil beter spreiden over verschillende dagen.

Langzaam wennen

Concreet wil dat zeggen dat je ze ofwel in de dagen vóor, rond of na de uurwisseling de bedtijd telkens met tien minuutjes of hoogstens een kwartiertje verlaat en ’s morgens de dag ook telkens later start. De dutjes en wakkertijden schuiven uiteraard mooi mee op, net als de (vaste) eetmomenten en slaaprituelen. Gebruik je een slaapwekker waarbij bijvoorbeeld een konijntje aangeeft wanneer je kindje mag opstaan? Pas de wektijd dan ook dagelijks aan, telkens een beetje later dus, zodat je kindje nauwelijks verschil merkt.

Donker

Aangezien we de klok een uur terugdraaien, zal het ook een uurtje vroeger klaar worden buiten. Zorg dat de kamer mooi donker blijft tot het tijd is om op te staan, zodat je kindje niet wakker wordt door het licht.

 

Wanneer wordt de zomertijd of wintertijd afgeschaft?

Het voorstel lag al een tijdje op tafel, omdat twee keer per jaar ons bioritme omgooien niet voor iedereen evident is. Het Europees Parlement heeft dan ook beslist dat het overschakelen tussen winter- en zomeruur eindigt in 2021. Volgend jaar wordt dus het laatste jaar waarin de klok in EU-lidstaten wordt verzet. Lidstaten mogen zelf bepalen wat de nieuwe standaardtijd wordt, al moet die keuze wel worden afgestemd met de Europese Commissie, om ervoor te zorgen dat de interne markt niet wordt verstoord als bijvoorbeeld buurlanden een andere tijd kiezen. Of wij in België dan permanent de zomertijd of wintertijd volgen, is nog niet duidelijk. Het Europees Parlement lijkt voor het zomeruur te gaan, terwijl wetenschappers het winteruur verkiezen. 

Lees ook:
Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad
Wat als je kindje na school of opvang in slaap valt?

Bronnen:
https://www.kindengezin.be
https://www.vrt.be
https://www.europarl.europa.eu

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Winteruur: Hoe maak je de overgang voor kinderen zo vlot mogelijk?
Sluiten