Winteruur: Hoe maak je de overgang voor kinderen zo vlot mogelijk?

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober gaat het winteruur in. Drie uur wordt twee uur, dus mogen we een uurtje langer slapen… In theorie tenminste, want bij kinderen en baby’s tikt de biologische klok iets harder dan bij volwassenen. Dat betekent dat kindjes die normaal om 7 uur wakker worden, plots om 6 uur de dag willen starten, en dat ze ’s avonds ook ‘vroeger’ moe zijn dan voordien. Hoe maak je die overgang zo pijnloos mogelijk? Enkele tips.

Het kan, zeker bij baby’s en kinderen, enkele dagen duren voor het lichaam gewend is aan de wintertijd. Oudere kindjes en makkelijke slapers kan je ‘cold turkey’-gewijs van de ene dag op de andere een uur langer in bed laten liggen, of een uur langer laten opblijven, maar voor andere kindjes (vooral vroege vogels) kan je het uurverschil beter spreiden over verschillende dagen.

Langzaam wennen

Concreet wil dat zeggen dat je ze ofwel in de dagen vóor, rond of na de uurwisseling de bedtijd telkens met tien minuutjes of hoogstens een kwartiertje verlaat en ’s morgens de dag ook telkens later start. De dutjes en wakkertijden schuiven uiteraard mooi mee op, net als de (vaste) eetmomenten en slaaprituelen. Gebruik je een slaapwekker waarbij bijvoorbeeld een konijntje aangeeft wanneer je kindje mag opstaan? Pas de wektijd dan ook dagelijks aan, telkens een beetje later dus, zodat je kindje nauwelijks verschil merkt.

Donker

Aangezien we de klok een uur terugdraaien, zal het ook een uurtje vroeger klaar worden buiten. Zorg dat de kamer mooi donker blijft tot het tijd is om op te staan, zodat je kindje niet wakker wordt door het licht.

Wanneer wordt de zomertijd of wintertijd afgeschaft?

In eerdere berichten meldde de Europese Unie dat het verschil tussen de zomertijd en wintertijd zou verdwijnen, maar de Europese Commissie heeft nu anders beslist. Er komt de komende jaren dus geen afschaffing van de winter- en zomertijd. “De lidstaten en de EU hadden andere prioriteiten zoals de coronacrisis, de vaccinatiecampagnes en het economisch herstel”, vertelt Hilde Vautmans (Open VLD). Vautmans blijft wel strijden voor één tijdzone, alleen al voor de economie, maar het zal dus nog even duren voor knopen worden doorgehakt.

Lees ook:
Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad
“Help, mijn kind wordt veel te vroeg wakker”
Wat als je kindje na school of opvang in slaap valt?
Wanneer slaapt een baby door?
Slaapregressie: Als je kindje plots slecht slaapt
Wat kan je baby ’s nachts best aandoen?

Bronnen:
https://www.kindengezin.be
https://www.vrt.be
https://www.europarl.europa.eu

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Winteruur: Hoe maak je de overgang voor kinderen zo vlot mogelijk?
Sluiten