Zwangerschap 12 Oct 2019 Paulien

Welke vaccinaties worden aangeraden tijdens de zwangerschap?

Sommige vaccinaties mogen niet tijdens de zwangerschap, anderen worden juist aangeraden. Wij hebben een lijstje gemaakt van alle vaccinaties die aangeraden worden tijdens de zwangerschap, zodat jij en je baby helemaal veilig en gezond zijn!

Vaccinaties tijdens de zwangerschap

Het is raadzaam om vóór je zwangerschap met je arts na te gaan welke kinderziekten je al hebt doorgemaakt en welke vaccinaties je in het verleden gekregen hebt. Zo kunnen ontbrekende vaccins tijdig worden toegediend.

Heel wat vaccins kunnen ook tijdens de zwangerschap veilig toegediend worden. Sommige vaccinaties worden trouwens uitdrukkelijk aanbevolen tijdens de zwangerschap. Een lijstje!

1. Griep (Influenza)

Als je zwanger bent, ben je vatbaarder voor een ernstig verloop van griep en de complicaties ervan. Ook de foetus loopt risico. Griep kan leiden tot vroeggeboorte, verminderd geboortegewicht en miskraam. Bij vaccinatie is de baby dubbel beschermd: door de antistoffen die hij of zij meekrijgt via de placenta en doordat hij of zij de griep niet kan oplopen.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt daarom de vaccinatie aan voor zwangere vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen. Het vaccin mag op elk moment in de zwangerschap worden toegediend. De ideale periode van inenting ligt tussen half oktober en half november. Het vaccin wordt gedeeltelijk terugbetaald.

2. Kinkhoest (Pertussis)

De antistoffen tegen kinkhoest dalen en verdwijnen 5 tot 10 jaar na de laatste kinkhoestvaccinatie. Ook na het doormaken van een natuurlijke kinkhoestinfectie is een levenslange immuniteit tegen de ziekte niet gegarandeerd. Dus kijk zeker even met je arts of je helemaal immuun bent, of laat je opnieuw vaccineren.

Voor iedere zwangere vrouw wordt de kinkhoestvaccinatie tussen week 24 en week 32 van de zwangerschap aanbevolen, ook als je zwanger bent van je tweede kind. Op die manier maak je als aanstaande moeder antistoffen tegen kinkhoest die je via de placenta doorgeeft aan je ongeboren kind. Zo is de baby vanaf de geboorte beschermd.

3. Tetanus – difterie

Niet of onvolledig gevaccineerde zwangere vrouwen die een risicowonde hebben opgelopen of die in het buitenland mogelijk in onhygiënische omstandigheden gaan bevallen, moeten gevaccineerd worden met het combinatievaccin voor tetanus en difterie.

4. Hepatitis A

De hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen aan vrouwen die geen immuniteit hebben tegen de ziekte. Zeker wanneer ze een risico lopen te worden blootgesteld aan de ziekte, door bijvoorbeeld in kleuterscholen of ziekenhuizen te werken. De vaccinatie gebeurt bij voorkeur vanaf het tweede zwangerschapstrimester.

5. Hepatitis B

Zwangere vrouwen die niet immuun zijn en tot de risicogroepen behoren, na een prikaccident met besmet bloed of contact met iemand met hepatitis B, worden het best gevaccineerd.

6. Reisvaccinaties

Een zwangere vrouw die een verre reis plant tijdens haar zwangerschap vraagt het best aan haar arts of er voor het gebied waar ze naartoe gaat, bepaalde reisvaccinaties nodig zijn.

Bron: laatjevaccineren.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Welke vaccinaties worden aangeraden tijdens de zwangerschap?
Sluiten