Zwangerschap 2 Nov 2019 Paulien

Welke kinderziekten zijn gevaarlijk tijdens je zwangerschap?

Sommige vaak voorkomende kinderziekten kunnen tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Daarom is het enorm belangrijk om te weten of je de ziekte al gehad hebt of je ertegen gevaccineerd bent. Dit zijn 5 kinderziekten die gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.

1. Waterpokken

Waterpokken is een zeer besmettelijke kinderziekte die ook tijdens de zwangerschap schade kan aanrichten. Als je tijdens de eerste 20 weken besmet raakt, is er een kleine kans op ernstige aangeboren afwijkingen zoals misvorming van de ledematen, oogafwijkingen en beschadiging van het centrale zenuwstelsel.

Als je waterpokken krijgt in het derde trimester, heb je een verhoogde kans op een longontsteking. Als je rond de geboorte besmet raakt, kan je baby ernstig ziek worden. Wil je meer weten over waterpokken tijdens de zwangerschap en wat je daaraan kan doen? Lees dan het artikel over waterpokken tijdens de zwangerschap.

2. Rodehond

Normaal ben je als kind ingeënt tegen deze kinderziekte. Maar als je nooit rodehond of rubella hebt gehad of je bent er nooit voor ingeënt, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Als je besmet raakt tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap, kan dat leiden tot een doodgeboorte, oogafwijkingen, doofheid en hartafwijkingen.

Wil je meer weten over rubella en wat je eraan kan doen? Lees dan dit artikel over rodehond tijdens de zwangerschap.

3. Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een vlekjesziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Er bestaat nog geen vaccin tegen deze kinderziekte, dus als je de ziekte nog niet gehad hebt, is er een risico dat je ze krijgt tijdens de zwangerschap.

Als je besmet raakt met de vijfde ziekte tijdens de eerste 20 weken van je zwangerschap is er een hogere kans op een miskraam. Wil je meer weten over deze kinderziekte? Lees dan hier alles wat je over de vijfde ziekte moet weten.

4. Mazelen

Mazelen kunnen tijdens de zwangerschap veel ernstiger verlopen en je krijgt er vaak ook hoge koorts bij, wat niet goed is voor je ongeboren baby. Wil je meer weten over wat je kan doen om deze ziekte te voorkomen? Lees dan dit artikel over mazelen tijdens de zwangerschap.

5. Bof

Bijna alle kinderen zijn gevaccineerd voor bof. Het probleem is dat als je voor 1995 geboren bent, je waarschijnlijk maar een dosis van het vaccin hebt gekregen en dus niet volledig beschermd bent tegen het virus. Als je dus zwanger wilt worden, vraag je het beste even na bij je arts of je correct gevaccineerd bent.

Als je bof krijgt tijdens de zwangerschap, verhoogt dit ook weer je kans op een miskraam en kan je baby last krijgen van een verdikte hartwand.

Lees ook:
Welke vaccinaties worden aangeraden tijdens de zwangerschap?
Wat is toxoplasmose en is het gevaarlijk voor een zwangere vrouw?
Alles wat je moet weten over de NIP-test (NIPT)
Hoeveel koffie mag je drinken als je zwanger bent?
Waarom alcohol op elk moment van de zwangerschap schadelijk is
Zwangerschapskalender: wat mag je wanneer verwachten?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Welke kinderziekten zijn gevaarlijk tijdens je zwangerschap?
Sluiten