Peuter 15 Jul 2020 Sofie Van Rossom

Welke kinderziekten met vlekjes zijn er?

Vroeg of laat zal je kind een kinderziekte krijgen. Veel daarvan gaan gepaard met vlekjes, maar gelukkig zijn de meeste relatief onschuldig en verdwijnen ze vanzelf na verloop van tijd. Na een kinderziekte bouw je een goede immuniteit op, waardoor je ze gewoonlijk maar één keer in je leven krijgt.

Kinderziekten worden meestal veroorzaakt door een virus, maar soms ook door een bacterie. Besmetting gebeurt via direct contact of door het inademen van virusdeeltjes, bijvoorbeeld via niezen of hoesten. Hoewel je kind zich niet lekker kan voelen, is een echte behandeling niet nodig. Bij koorts kan je eventueel paracetamol geven.

Vooral in een vroeg stadium lijken de verschillende kinderziekten op elkaar. De ziekten die het meest voorkomen zijn:

Waterpokken

Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus (varicella zoster). Het begint met rode vlekjes die binnen een dag overgaan in bultjes en blaasjes. Ze zitten vooral op het lichaam, het gezicht en tussen de haren en kunnen flink jeuken.

De meeste kinderen ervaren milde symptomen zoals hangerigheid en soms koorts. Belangrijk is om erop toe te zien dat je kind zo min mogelijk krabt, want dan kunnen de plekjes ontsteken. De jeuk kan je bestrijden met een verkoelende lotion, verkrijgbaar bij de apotheek. Na enkele dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes.

Na een dag of tien gaan de klachten meestal vanzelf over en behandeling met medicatie is dus niet nodig. Contacteer wel je huisarts als je baby jonger is dan 3 maanden, als de blaasjes beginnen te ontsteken of als je kind erg ziek wordt.

Lees ook: Alles wat je moet weten over waterpokken als je zwanger bent

Vijde ziekte

De vijfde ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar en wordt veroorzaakt door een virus (parvo B19). Het geeft milde griepachtige klachten zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn en een gevoel van malaise.

Na enkele dagen ontstaan er rode plekken op de wangen. Gemiddeld 24 uur later verschijnen rode vlekjes op de rest van de huid, meestal eerst op de bovenarmen en bovenbenen. De uitslag kan licht jeuken, maar de meest kinderen hebben weinig last van deze ziekte en zijn er binnen tien dagen vanaf.

Lees ook: Wat kan je doen om de vijfde ziekte te voorkomen als je zwanger bent?

Zesde ziekte

De zesde ziekte treft vooral kinderen tussen 6 maanden en 3 jaar en wordt veroorzaakt door een virus (herpesvirus 6).

Het begint met hoge koorts die drie tot vier dagen duurt en waarbij er geen andere ziekteverschijnselen zijn. De koorts zakt weer vrij plotseling en nadien verschijnen lichtrode vlekjes in het gezicht en op de romp. De vlekjes jeuken niet en gaan na een paar dagen vanzelf over.

Roodvonk

Roodvonk is bacterieel van aard (groep-A-streptokokken) en zien we vooral bij kinderen tussen 3 en 6 jaar. Het begint met hoge koorts, hoofdpijn, overgeven en keelpijn. De tong kleurt eerst wit en wordt daarna rood en dik (frambozentong). Een dag later zijn rozerode bultjes op de romp zichtbaar die ruw aanvoelen.

De koorts begint na drie dagen te dalen en de uitslag verdwijnt enkele dagen later. Twee weken nadien kan de huid aan handen en voeten beginnen te schilferen. Roodvonk gaat meestal vanzelf over. Wanneer je kind erg ziek is, kan de dokter antibiotica overwegen.

Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte is een virusinfectie (coxsackivirus of enterovirus) die vooral voorkomt bij jonge kinderen (0-10 jaar). Kenmerkend is dat de rode plekjes die ontstaan, zich situeren op de handpalmen, voetzolen en in de mond. Ze kunnen evolueren tot (pijnlijke) blaasjes. Je kind kan daarnaast last hebben van misselijkheid, buikpijn en keelpijn. De meeste kinderen ondervinden echter weinig klachten en zijn er binnen 10 dagen vanaf.

Mazelen

Het mazelenvirus is de oorzaak van deze zeer besmettelijke ziekte. Dankzij het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad komt het virus nog maar weinig voor. Als het de kop opsteekt, is dat vooral bij kinderen tussen 1 en 6 jaar.

Mazelen begint met een verkoudheid, hoest, rode ogen en koorts die vaak hoog is. Na enkele dagen kunnen witte vlekjes verschijnen in de mond, gevolgd door kleine rode vlekjes in het gezicht. Daarna verspreiden ze zich over het hele lichaam. Ze worden ook groter, kunnen samenvloeien en mogelijks jeuken de vlekjes wat.

Meestal is de ziekte onschuldig en verdwijnt ze na tien dagen, maar soms kunnen ernstige complicaties optreden, zoals een longontsteking of hersenvliesontsteking. Ook bij mazelen is de behandeling gericht op symptoombestrijding en het voorkomen van complicaties.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de kinderziekte mazelen tijdens je zwangerschap

Rode hond

Rode hond wordt veroorzaakt door het rubellavirus en begint met opgezette klieren achter de oren. Na een dag ontstaan rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam. Soms zijn er zoveel vlekjes dat de hele huid er rood uitziet. Het kind kan last hebben van branderige ogen. Ook deze ziekte maakt deel uit van het vaccinatieprogramma en komt dus niet vaak meer voor.

Lees ook: Wat kan je doen om rodehond te voorkomen als je zwanger bent?

Auteur: Sara Claessens

Lees ook:
Welke kinderziekten zijn gevaarlijk tijdens je zwangerschap?
Wanneer en hoe kan je je baby laten screenen op mucoviscidose?
Rode vlekjes en huiduitslag: alles over babyacne
Koorts bij baby’s: Hoe meten en wat kan je doen?

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl
https://www.huidinfo.nl
https://www.kindengezin.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Welke kinderziekten met vlekjes zijn er?
Sluiten